Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Как се правят електронни книги в еPUB и PDF файл?

По материали от блога www.bgkniga.wordpress.com

В този материал ще намерите систематизирани добрите практики за създване на качествена електронна книга в ePUB или PDF файл. материалът е предназначен за професионалисти работещи с InDesign, но любителите също биха могли да приложат някои от съветите при работа с продукти за текстообработка.

Изброените точки обхващат важните неща, на които трябва да се обърне внимание при създаване на електронна книга.

1. Текст- трябва да бъде в една непрекъсната текстова рамка. Ако текста е в разкъсани рамки постарайте се те да са подредени последователно без изображения между тях.

2. Файл със сложна структура- ако съдържанието на вашата книга редува текст и изображение препоръчавам да направите текста в една рамка, а изображенията да поставите вътре в рамката между текста- гарантирам, че няма да съжалявате за хвърления труд.

3. Бележките- Задължително използвайте функцията за автоматично генериране на бележки под линия в Footnotes. Автоматична номерация -не звездички :-) . При генериране на ePUB-а те ще се превърнат в двупосочни линкове- неделима част от добрата е-книга.

4. Изображенията- ниска резолюция и RGB цветово пространство. Все пак е-книгите са предназанчени за преглед на устройства, не за печат. Работете за своите потребители, които теглят книгите през мобилен интернет и направете така, че вашата книга да има минимален размер.

5. Стиловете- задължителни, но препоръчвам да са минимален брой. Изчистения дизайн помага на потребителите. Орнаментите, ударените букви, подчертаните заглавия- оставете ги за шедьоврите на полиграфическата изработка. Електронните книги трябва да са лесни за четене.

6.  Орнаментите- горещо препоръчвам те да отсъстват. Тежат, както на окото, така и на трафика. Отново ще се повторя- мислете не за собственото си произведение на страньорското изкуство, а за комфорта на потребителя. Ергономията на електронната книга, ще задържи вашия потребител при вас.

7.  Таблици, формули, уравнения с шантави скоби и чертежи- за моя изненада, ако не са „ръчно“ сътворени от линийки в Word-а, няма да имате проблеми с тях.

8. Корицата- задължителното й място е на първа страница от книгата. В противен случай има опсност, изтегляйки вашата е-книга, потребителя да се срещне с хаотична и объркваща първа страница. Странирането на книги за печат изисква няколко допълнителни страници в началото – за е-книгите- това е напълно излишно. Една от причините е, че скролването или прелистването на голми празни пространства отегчава читателя. Втората причина- In Design автоматично „изяжда“ празните полета между абзаците. Ако не оформите добре началото на книгата, рискувате тя да започне хаотично. Заложете на сигурно и направете корицата своя първа страница. С ниска резолюция и RGB цветове. В този ред на мисли, цялата информация от издателското каре, може да се събере в един абзац, който да следва корицата.

9. Празните полета- Нито големите празни полета, нито липсата на въздух ще донесат плюс на книгата ви.   Лично аз не харесвам плътен текст-той  се усеща в е-изданията повече отколкото в хартиените книги, където текста естествено е обрамчен от бели полета. Най- удобният начин да запазите въздуха в книгата е, да добавите отстъпи преди и след заглавията. Задължително е да ги отбележите в стила на параграфа и да изберете keep local styles, опцията при експорт на е-книгата. Това ще ви даде възможност да придадете четивност на книгата. При работа в Word отстоянията зададени в стандартните вградени стилове в програмата се запазват след експорт.

10. Съдържанието-Чудесна допълнителна стойност на електронната книга. Генерирайте го чрез вградената функция на In Design. като изберете Layout->TOK . Задължителна отметка на -Create PDF bookmarks в прозореца за настройка на Съдържанието. За да създадете успешно коректно съдържание- задължително условие е всички заглавия да са в един стил. Функциите за генериране на съдържание избират текстовете в този стил, образуват от тях списък от линкове. Ако в съдържанието ви има "подточки", те трябва да са в отделен стил, който да посочите за подчинен на първия.

При експорта във втория прозорец с настройки за ePUB, добавете отметка на -> include PDF bookmark entries.  Ако сте създали успешно вашето съдържание, то ще се появи извън е-книгата в програмите за четене и ще улесни потребителя в намирането на търсената информация. Обърнете внимание на шрифта, който задавате в стила на Съдържанието. Аз срещнах доста трудности докато го докарам на кирилица.

11. Mета данните- намират се във File Info. Много полезна възможност предвидена в страниращата програма.  Може да намерите прозореца- във меню File->File Info. Тук може да полълните някои данни за файла, който ще бъдат неразделна част от него- Автор, Име на книгата, копирайт. Полълвайте го, за да не остане книгата Ви анонимна за читателя сред другите му файлове.

12.  Препратки- удобно е когато ги има на подходящите места. Тук ще използвам един пример от Книга - игра, която правих наскоро. Първо - всички думи или цифри, които ще използвате за дестинация на препратките, трябва да бъдат в един стил. В моят случай- това са номерата на епизодите в книгата- игра. Извикваме меню Cross-references. Маркираме текста, който ще препраща и избираме бутона Make new cross-reference. Пред нас ще се отвори прозорец, в който да зададем настройки за това от къде програмата да търси дестинацията. В моя случай това са стиловете на параграфи, по-точно стила Number. В дясно се визуализират всички параграфи от текста, които използват този стил. Видимата, за потребителя връзка би следвало да  съдържа само оригиналната дума от текста. In desin дава доста предложения, но за мен те всички са претрупани. За щастие програмата предоставя възможност и за настройка от поле Cross-reference format. Aз лично избирам визуализацията да бъде на целия параграф/ при мен той е номера на епизода в книгата - игра/ и премахвам предложените от програмата кавички, като ги изтривам с курсура. Другото което трябва да изберем е дали връзката да е видима или невидима в крайния вариант на файла. След това, там където в текста читателят трябва да избере към кой епизод да се пренасочи, трябва да създадем препратка към съответния епизод. Очаквайте визуализация скоро!

12. Ако изходният файл е Page Maker - В идеалния случай, Page Maker-ския файл се отваря почти нормално в In Design. Възникват тук там проблеми с шрифта, които сравнително лесно се отстраняват. В някои случаи се налага определени знаци да се подменят. На няколко пъти ми се случи текстовата рамка да не следва последователността на страниците. В тези случаи, копирах целия текст и го поставих в нов файл с нова, цяла рамка. За да промените енкодинга на текста може да се наложи да го запазите като Word 95. При отваряне наново, енкодинга се сменя автоматично. 

13. Експорт на файла- За In Design 4 и нагоре, ePUB файл се експортира от меню File- Export to Digital editions със следните настройки: