Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Определяне цената на книгата

Противно на очакванията на много начинаещи издатели, продажбите на една книга не зависят само от цената. Издатели и автори, дошли на борсата в търсене на разпространение, често казват: "Определих по-ниска цена, за да я купуват хората". Важно е цената да отговаря на това, което предлагате на читателя - и като външен вид, и като съдържание. Винаги по-високата инвестиция във външния вид ще ви донесе ползи. На какво да обърнете внимание при определяне цената на вашата книга?

Проучване на конкурентите
Разходете се до някоя голяма книжарница и разгледайте други книги от вашата тематика. Обърнете внимание на техния обем, на вида на подвързията, на дебелината им. В днешно време се е наложила тенденцията за изработка да се използва хартия с висок коефициент на обемност. Това означава, че една книга от двеста страници може да варира в дебелина от един до три сантиметра. Сложено до книгите на конкурентите ви, вашето издание не трябва да изглежда много тънко или с по-лошо качество. Ако е в сферата на маркетинга, връзките с обществеността или икономиката, имайте предвид, че повечето книги по темата са с твърди корици и по-луксозна цялостна изработка.
Цената на книгите на вашите конкуренти е определяща за това колко са склонни да платят потребителите. Разбира се, всяка книга е различна и не можем да правим обща категоризация, но ако всички любовни романи в книжарницата варират между десет и петнадесет лева, трудно ще продадете своята книга за двадесет. Ако пък сложите цена шест лева, най-вероятно не сте пресметнали добре своите разходи.

Външен вид
Разгледайте оформлението на книгите от вашата категория. Все повече издателства наблягат на привлекателния вид, като използват качествени изображения за корицата и осъвременен дизайн. Допълнителните ефекти върху корицата и заплащането на дизайнер ще повишат себестойността, но не забравяйте: книгата е продукт, който се бори за вниманието на потребителя. Тя трябва да бъде привлекателна! Почти винаги при печат на кориците остава малко свободно място. Използвайте го, за да направите разделители за книгата си или друг рекламен материал, който книжарниците с удоволствие ще сложат в близост до касата.

Търговска отстъпка
Най-голям дял при формиране на крайната цена на книгата има търговската отстъпка. За да постигнете добро разпространение, трябва да предвидите процент от цената за всеки по веригата. Най-добре е да калкулирате в крайната цена търговска отстъпка от четиресет процента. Дори да не продавате на всички търговци с такава отстъпка, в някои случаи това ще ви е от полза.

Фактура
Едно от най-важните неща за постигане на добра дистрибуция е възможността да издадете документ за продажбите. Без значение дали продавате на малък или на голям търговец, за всички тях е важно да получат фактура за закупената стока. В случай, че фирмата ви не е регистрирана по ДДС, предвидете допълнителни петнадесет процента търговска отстъпка. Повечето големи търговски фирми са регистрирани по ДДС и внасят ежемесечно дължимото към държавата. Никоя от тях не би извадила допълнително от джоба си, за да внесе ДДС върху вашата книга.
Винаги е възможно постигането на по-добри условия за продажба с различните търговци, но калкулирайки цената, предвидете възможно най-много от евентуалните разходи. 

Как да калкулираме точната цена?
За да определите точната цена на вашата книга, вземете предвид следното процентно разпределение:
10% от цената - авторско право
20% от цената - ДДС
40% от цената - търговска отстъпка
20% от цената - производствени разходи (печат, предпечат, реклама, превод, редакторска работа)
10% от цената - вашата печалба
Помнете, че всяка книга е различна и може да включва допълнителни разходи, които не сме посочили. 

Ако имате нужда от помощ и консултация или се интересувате от контакт с опитна търговска фирма, която да разпространява вашите издания, свържете се с нас на имейл: , тел.: 02 804 31 25, моб.: 0888 505 774