Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

ЕТИМОЛОГИЧНИ ДУБЛЕТИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

ISBN: ISBN: 978-954-357-170-3; Речници. Разговорници


Автор: Борис Парашкевов
Издателство: Емас
Търговец: Емас
Брой в опаковка: 1
Височина: 210 мм.
Широчина: 140 мм.
Страници 512
Тегло: 200 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
17.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Енциклопедичен речник на думи и имена с единно лексикално първоначало
Борис Парашкевов

Проф. Борис Парашкевов, доктор на Лайпцигския университет, е дългогодишен преподавател по историческа граматика, история и диалектология на немския език в СУ ,,Св. Климент Охридски" и ПУ ,,Паисий Хилендарски". Бил е лектор по български език в Хелзинкския университет (1974-1978), гостуващ професор в Университета на Нюарк (САЩ, 1989), стипендиант на фондация ,,Александър фон Хумболт" (1981-1982) и носител на Хумболтова награда за популяризиране на германистиката в Югоизточна Европа (1994). Изследванията му са в областта на етимологията, лексикологията, езиковите контакти и езиковата култура.

Възможно ли е да има генетична общност между думите авокадо и адвокат, батерия и батарея, връх и върху, гора и горе, гюл и роза, захар и шекер, коноп, канап и канабис, квадрат и каре, крал и Шарл, магистър, майстор и маестро, минута и меню, панел и пано, портокал и Португалия, радио и радиус, реабилитирам и рехабилитирам, скица и скеч, студия и етюд? Оказва се, че общността при тях и при стотици други е факт, понеже представляват етимологични дублети. Иначе казано, това са домашни и чужди по произход думи с единно първоначало, които поради своеобразния си исторически развой или различните пътища на проникване са изменили в една или друга степен своя облик и/или значение. Как е протичало всичко това любознателният читател ще узнае от издадения в ИК ЕМАС първи по рода си речник на етимологичните дублети в българския език. В него по достъпен, но и научно аргументиран начин се проследяват механизмът на звуковите промени, семантичният развой и миграцията на въпросната лексика. Със своя енциклопедичен характер речникът ще обогати познанията на всеки интересуващ се от историята и етимологията на огромен брой нарицателни и собствени имена, на някои глаголи и на несамостоятелни съставни части на сложни думи. По непринуден начин читателят бива въвеждан в куриозните метаморфози, дали основание в езика ни да навлязат немалко думи, след като тяхната праформа в известен смисъл се е поддала на ,,клониране”.
Авторът на речника, проф. Борис Парашкевов, вече е издал в Германия аналогичен лексикон на етимологичните дублети в немския език, за който са получени положителни отзиви от страна на читатели и научни среди.
Виж всички книги от Емас тук