Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

РЕЧНИК НА РЕДКИ, ОСТАРЕЛИ И ДИАЛЕКТНИ ДУМИ В ЛИТЕРАТУРАТА НИ от XIX и XX век

ISBN: ISBN: 978-954-357-014-0 ; Речници. Разговорници


Автор: колектив
Издателство: Емас
Търговец: Емас
Брой в опаковка: 1
Височина: 240 мм.
Широчина: 170 мм.
Страници 608
Тегло: 200 гр.
Твърди корици: Да
 
Цена:
27.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

РЕЧНИК НА РЕДКИ, ОСТАРЕЛИ И ДИАЛЕКТНИ ДУМИ В ЛИТЕРАТУРАТА НИ от XIX и XX век
 
Колектив на БАН
 
Езикът на всеки народ непрекъснато се развива и изменя. Най-променлива е лексиката, тъй като тя е свързана по-непосредствено с обществената практика, с материалния и духовния живот на човека. Промените, които се извършват, са от най-различно естество - създават се нови думи, утвърждават се нови форми, едни думи отпадат, други изменят първоначалното си значение.
Материалите за словника и за илюстративните примери на речника са взети от книжнината ни от XIX в., главно отхудожествени и други произведения, от преводи и периодиката, които и до днес не са загубили своята стойност и популярност, изучават се в училищата или се четат от по-широк кръг читатели.

Днешният читател, който иска да се запазнае с богатствата на националната ни литература, да вникне в миналото на българския народ, среща трудности за разбирането на редица непознати думи, които не се употребяват в съвременния книжовен език, а се срещат в книжнината ни. Тези трудности ще бъдат преодолени с помощта на предлагания речник на остарели, редки и диалектни думи, който ги тълкува научно и дава точното им значение.

От съставителите - Стефан Илчев, Анна Иванова, Ангелина Димова и Мария Павлова

Виж всички книги от Емас тук