Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Българска трапезаАвтор: Мария Николова
Издателство: Май-96
Търговец: Май 96
Брой в опаковка: 1
Височина: 240 мм.
Широчина: 170 мм.
Страници 160
Тегло: - гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
9.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Християнски празници - Празнични обичаи - Традиционни готварски рецепти

Съвременният човек в забързания делник много пъти не познава добре празничния календар. Не сме сигурни какво символизира съответният празник, какви са традициите и обичаите, задължителни за него, т.е. не знаем „какво се прави на този ден“. Нямаме представа нито какви ястия да сложим на трапезата, нито как да ги приготвим. А това е много важно, защото ястията, които трябва или не трябва да се поднасят за всеки празник, имат магическо значение, те са своеобразни заклинания за здраве, плодородие, сполука, а също и жертва – курбан за злите сили, та по този начин да се предпазим от лоши събития, от болести и неуспехи.

Целта на книгата „Българска трапеза“, в която сме включили 56 големи български празника, е да запознае читателите с характерните обичаи за най-важните празници, които се почитат у нас (или да им ги припомни).

В началото на главата, посветена на всеки отделен празник, е посочено неговото съдържание в съответствие с разбиранията на православното християнство.

След това са описани най-важните обреди, ритуални действия и вярвания, характерни за всеки празник.

Накрая са посочени традиционните храни и ястия за всеки празник и някои рецепти за тяхното приготвяне. Тук са включени както старинни, добре познати готварски рецепти, така по-съвременни, но напълно съобразени с духа и изискванията на съответния празник.