Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Сто сонета за любовтаАвтор: Пабло Неруда
Издателство: Кръгозор
Търговец: Кръгозор
Брой в опаковка: 1
Височина: 165 мм.
Широчина: 120 мм.
Страници 112
Тегло: 200 гр.
Твърди корици: Не
 

 Изпрати запитване

Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите.”

След почти двайсет години авторът, написал тези думи, отново се среща с българските си читатели. Пабло Неруда е най-големият чилийски поет и носител на Нобелова награда за литература, а „Сто сонета за любовта" е една от най-важните книги в неговото творчество.


Неруда посвещава сонетите си на последната си, трета и най-любима жена, Матилда Урутия.

Как започва всичко? Пабло и Матилда се запознават през пролетта на 1946 на концерт на Чайковски на открито в парка Форестал в Сантяго и остават заедно до смъртта на Неруда – 1973 г. Когато се срещат, тя има амбиции да стане сопрано с международна известност, а той е женен за втората си съпруга - аржентинската  художничка Делия дел Карил, с която живее близо 20 години.

След бурната кратка среща на Матилда с Неруда  неговите политически и литературни  дейности и нейните артистични ангажименти ги отдалечават. 

Двамата се срещат отново в Мексико през 1949 г. Дълги години любовта им е тайна. Двамата влюбени пътуват по света непрекъснато – Матилда следва Неруда, когато той е в изгнание, а през 1952 г. се връщат в Сантяго, Чили. 

През 1955 г. един служител на Неруда издава техните извънбрачни отношения и това  слага край на брака му с Делия. Едва тогава двамата влюбени спират да крият своята връзка, въпреки че не могат да я узаконят и да сключат брак  чак до 1966 г.

Неруда построява за Матилда къщата, на която дава името Ла Часкона. Поетът нарича и своята любима Ла Часкона (Рошава), заради буйните й червени коси. Матилда се превръща в източник на вдъхновение за любовните му стихове. Първоначално поетът я представя като Розарио де ла Серда в  „Los versos  del capitan“, а после като жената с най-красивите ръце в „Las odas elementales“. Докато „100 сонета за любовта“ са изцяло посветени на Матилда. В началото на книгата поетът пише:Подобни продукти

Пророчеството Пророчеството Джон Килгалън 0.00 лв.
Morning, Zora! Or How to Wake up a Sleepy Child Morning, Zora! Or How to Wake up a Sleepy Child Краси Харуел 20.00 лв.