Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Кучешко сърцеАвтор: Михаил Булгаков
Издателство: Ентусиаст
Търговец: Ентусиаст
Брой в опаковка: 1
Височина: 200 мм.
Широчина: 130 мм.
Страници 128
Тегло: 155 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
11.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Сивите хармоники на парното грееха. Завесите бяха затулили гъстата пречистенска нощ с нейната самотна звезда. Висшето същество, важният кучешки благотворител, седеше на креслото, а кучето Буби лежеше на килима, подпряно в коженото канапе. От мартенските мъгли сутрин кучето страдаше от главобол, който го стягаше по пръстеновидния шев. Но от топлото надвечер болките му минаваха. И сега му олекваше, олекваше му и в главата на кучето се нижеха сладки и топли мисли.
„Толкоз ми провървя, толкоз ми провървя – мислеше си то, задрямвайки, – направо неописуемо ми провървя. Пуснах корен в тоя апартамент. Окончателно съм убеден, че в произхода ми има нещо сбъркано. Тая работа не е минала без водолаз. Курва е била баба ми, бог да я прости. Вярно че, кой знае защо, ми нацепиха главата, но ще ми мине като на куче. Туй е нищо и половина.“

За Михаил Булгаков

Михаил Булгаков (1891 – 1940) е роден в Киев, Украйна. Родителите му са руснаци, като баща му Афанасий Булгаков е преподавател в Киевската духовна академия, а двамата му дядовци са православни свещеници. През 1909 г. Булгаков завършва Първа киевска гимназия, където започва да проявява интерес към литературата. След гимназията учи в Медицинския факултет на Киевския университет.  През Първата световна война се записва като доброволец в Червения кръст. През 1916 г. се дипломира като лекар.

По време на Руската гражданска война Михаил Булгаков служи в армията на Украйна и в други антикомунистически формирования. След края на войната братята му емигрират във Франция, но той остава в Русия. За година и половина е лекар в село Николско, Смоленска губерния, но през 1919 г. решава да се откаже от медицината и да се заеме изцяло с литературна дейност.

Пише статии и фейлетони за вестници и списания, сборникът му „Дяволиада“ (1925 г.) привлича погледите на критиката. Пиесите му, поставяни на сцените на МХАТ, театър „Вахтангов“ и Московския камерен театър, предизвикват множество критики и спорове. В края на 1920 г. все по-често е критикуван за антисъветското съдържание на произведенията му, като след 1929 г. цензурата практически преустановява публикациите на негови работи.

Романът „Майстора и Маргарита“ и повестта „Кучешко сърце“ са публикувани след смъртта му.

 


Подобни продукти

Не изпускай деня Не изпускай деня Сол Белоу 10.00 лв.
Дамски вторници Дамски вторници Моника Пец 0.00 лв.
Исав Исав Меир Шалев 18.00 лв.