Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Човешката природа и обществото

ISBN: 978-954-8885-11-9; Хуманитарни науки


Автор: Георги Петров
Издателство: Булгарпрес
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 195 мм.
Широчина: 145 мм.
Страници 250
Тегло: 300 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
10.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

В книгата “Човешката природа и обществото” известният български учен, икономист, проф. Георги Петров ни изненадва с едно неизвестно досега, принципно ново виждане за света и човека в него. Той разглежда устройството на света през призмата на човешката приода. Движението на обществените отношения, тяхното развитие през вековете се анализират задълбочено и убедително, пречупени през човешката същност.Изложените виждания са добре аргументирани, емоционално поднесени в една стройна система от знания.

За пръв път са изследвани главните генетично фиксирани особености на човешката природа, които определят жизнената дейност и поведението на хората. Те са:

- Двойствената същност на човека като животно и разумно същество.

- Механизмът на действие на инстинкта за самосъхранение чрез безграничното влечение към удоволствие и избягване на болката.

- Неотстранимите естествени различия в способностите, силите и характера на всеки човек.

Основничт извод е, че тези особености на човешката природа, фиксирани при други условия, пораждат в „съвременното общество на изобилието” дълбоки противоречия и заплаха за самото съществуване на човешкия род.Във втората част на книгата са обосновани няколко основни извода:Първо, че с прехода от присвояващо към произвеждащо стопанство (преди 8 – 12 000 години) възниква частната собственост и еквивалентната размяна, като присъщи на човешката природа форми на обществени отношения.Второ, че опитите на правителствата и централните банки да блокират и да подменят автоматичното действие на пазарния механизъм, водят до все по-дълбоки и разрушителни социално- икономически кризи.Трето, че извършваното от „социалната държава” хипертрофорано преразпределение на доходите влиза в непримиримо противоречие с инстинкта за самосъхранение и личния интерес на хората. И поражда разрушителни кризи.


Подобни продукти

ЛИЦАТА НА ОМРАЗАТА ЛИЦАТА НА ОМРАЗАТА Николай Писаров 6.50 лв.