Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Човешката природа и обществото

ISBN: 978-954-8885-11-9; Хуманитарни науки


Автор: Георги Петров
Издателство: Булгарпрес
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 195 мм.
Широчина: 145 мм.
Страници 250
Тегло: 300 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
10.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

В книгата “Човешката природа и обществото” известният български учен, икономист, проф. Георги Петров ни изненадва с едно неизвестно досега, принципно ново виждане за света и човека в него. Той разглежда устройството на света през призмата на човешката приода. Движението на обществените отношения, тяхното развитие през вековете се анализират задълбочено и убедително, пречупени през човешката същност.Изложените виждания са добре аргументирани, емоционално поднесени в една стройна система от знания.

За пръв път са изследвани главните генетично фиксирани особености на човешката природа, които определят жизнената дейност и поведението на хората. Те са:

- Двойствената същност на човека като животно и разумно същество.

- Механизмът на действие на инстинкта за самосъхранение чрез безграничното влечение към удоволствие и избягване на болката.

- Неотстранимите естествени различия в способностите, силите и характера на всеки човек.

Основничт извод е, че тези особености на човешката природа, фиксирани при други условия, пораждат в „съвременното общество на изобилието” дълбоки противоречия и заплаха за самото съществуване на човешкия род.Във втората част на книгата са обосновани няколко основни извода:Първо, че с прехода от присвояващо към произвеждащо стопанство (преди 8 – 12 000 години) възниква частната собственост и еквивалентната размяна, като присъщи на човешката природа форми на обществени отношения.Второ, че опитите на правителствата и централните банки да блокират и да подменят автоматичното действие на пазарния механизъм, водят до все по-дълбоки и разрушителни социално- икономически кризи.Трето, че извършваното от „социалната държава” хипертрофорано преразпределение на доходите влиза в непримиримо противоречие с инстинкта за самосъхранение и личния интерес на хората. И поражда разрушителни кризи.


Подобни продукти

ШЕКСПИР ШЕКСПИР Проф. Марко Минков 8.00 лв.
ЛИЦАТА НА ОМРАЗАТА ЛИЦАТА НА ОМРАЗАТА Николай Писаров 6.50 лв.
Краят на модерността? Краят на модерността? колектив 7.00 лв.