Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Нация, държава и институцииАвтор: Лъчезар Стоянов
Издателство: Гутенберг
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 230 мм.
Широчина: 165 мм.
Страници 456
Тегло: 600 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
17.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Д-р Лъчезар Стоянов е доцент по модерна и съвременна история в Нов български университет. През 1973 завършва специалност „история", а през 1982 г. защитава докторска дисертация на тема „Висшият държавен апарат в България 1944-1946 г." в СУ „Св. Климент Охридски". Между 1981 и 2001 е на работа в института за исторически изследвания при БАН, като от 1995 г. е ръководител на секция „Българският национален въпрос". Той е един от основателите и е ръководител на Департамент „история" при НБУ. Спеииализирал е във Великобритания и Русия.
Кръгът на научните му интереси е насочен предимно към историята на България, националните проблеми на Балканите, теорията и историята на българските държавни институции. Самостоятелно и в съавторство е публикувал редица книги, статии и студии. Той е лектор по основни дисциплини в НБУ и чете лекции в ПУ „Паисий Хилендарски", както и дълги години в СУ „Св. Климент Охридски".
Съосновател и ръководител на Център 3а институционни изследвания. Председател на УС на фондация С.Е.Г.А. Член на УС на фондация „Блага Димитрова". Членува в Македонски научен институт и Българско историческо дружество.
Търсейки някакво изображение 3а корицата, което да покрие темата „Нация-държава-институиии", попаднахме на една фотография на столичния център от края на 50-те години на миналия век. В нея сякаш на едно място са сбрани сгради, символизиращи всичко, 3а което става дума тук - законотворчеството (Народното събрание), разума (Българската академия на науките) вярата (черквата „Св. София" и храмът „Александър Невски" и срамежливо надничащия вляво Свети синод), че донякъде и митологията (паметникът на Александър II).
Подобна, но с помощта на словесната оптика, картина се е постарал да направи авторът на тази книга, събирайки на едно място статии и студии, посветени на голямата тема „Съвременна България". Как се създават и как действат институциите, кое ги прави устойчиви, и кое ги превръща в преходни. Всичко това - пречупено през процеси и събития, даващи сюжетна плътност на изображението. И още нещо много важно, което изследователите често забравят - къде са хората в този калейдоскоп.
Личен поглед към проблема, ще кажат някои. И ще са прави. Но след като авторът снове из тези полета близо 40 години, смятаме че можем да се доверим на преценките му.
От издателството

Подобни продукти

Краят на модерността? Краят на модерността? колектив 7.00 лв.