Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Нация, държава и институцииАвтор: Лъчезар Стоянов
Издателство: Гутенберг
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 230 мм.
Широчина: 165 мм.
Страници 456
Тегло: 600 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
17.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Д-р Лъчезар Стоянов е доцент по модерна и съвременна история в Нов български университет. През 1973 завършва специалност „история", а през 1982 г. защитава докторска дисертация на тема „Висшият държавен апарат в България 1944-1946 г." в СУ „Св. Климент Охридски". Между 1981 и 2001 е на работа в института за исторически изследвания при БАН, като от 1995 г. е ръководител на секция „Българският национален въпрос". Той е един от основателите и е ръководител на Департамент „история" при НБУ. Спеииализирал е във Великобритания и Русия.
Кръгът на научните му интереси е насочен предимно към историята на България, националните проблеми на Балканите, теорията и историята на българските държавни институции. Самостоятелно и в съавторство е публикувал редица книги, статии и студии. Той е лектор по основни дисциплини в НБУ и чете лекции в ПУ „Паисий Хилендарски", както и дълги години в СУ „Св. Климент Охридски".
Съосновател и ръководител на Център 3а институционни изследвания. Председател на УС на фондация С.Е.Г.А. Член на УС на фондация „Блага Димитрова". Членува в Македонски научен институт и Българско историческо дружество.
Търсейки някакво изображение 3а корицата, което да покрие темата „Нация-държава-институиии", попаднахме на една фотография на столичния център от края на 50-те години на миналия век. В нея сякаш на едно място са сбрани сгради, символизиращи всичко, 3а което става дума тук - законотворчеството (Народното събрание), разума (Българската академия на науките) вярата (черквата „Св. София" и храмът „Александър Невски" и срамежливо надничащия вляво Свети синод), че донякъде и митологията (паметникът на Александър II).
Подобна, но с помощта на словесната оптика, картина се е постарал да направи авторът на тази книга, събирайки на едно място статии и студии, посветени на голямата тема „Съвременна България". Как се създават и как действат институциите, кое ги прави устойчиви, и кое ги превръща в преходни. Всичко това - пречупено през процеси и събития, даващи сюжетна плътност на изображението. И още нещо много важно, което изследователите често забравят - къде са хората в този калейдоскоп.
Личен поглед към проблема, ще кажат някои. И ще са прави. Но след като авторът снове из тези полета близо 40 години, смятаме че можем да се доверим на преценките му.
От издателството