Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Ваканция с магарешки уши

ISBN: 9789543572489; За деца


Автор: Ива Прохазкова
Дата на издаване: 31.08.2013
Издателство: Емас
Търговец: Емас
Брой в опаковка: 1
Височина: 200 мм.
Широчина: 131 мм.
Страници 224
Тегло: 250 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
10.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Ваканцията на село често носи изненади. Особено когато дядо ти е завещал старото си магаре, като Амос, и особено пък когато то е научено на циркови номера. И когато майка ти не го иска, защото ѝ пасе китките.
Е, точно това се случва на Душан. На всичкото отгоре момчето чувства, че нещо с него не е като преди. Положението става нетърпимо, когато в селото се появява Йоханка, нахаканата пражанка, и го дразни под път и над път.
Но дяволът никога не е толкова черен, защото пък Йоханка е пълна с идеи как да намерят дом на инатливото магаре. Дори ако трябва да го боядисат бяло. И приключенията на двамата започват...

Книгата е част от поредицата "Европейски разказвачи XX - XXI век" и е номинирана за Наградата на Германия за детско-юношеска литература.
Авторката е номинирана за най-престижната награда за детска литература в света - медала "Ханс Кристиан Андерсен".

Ива Прохазкова

   "Днес 60-годишната Ива Прохазкова е най-забележителната чешка авторка на книги за деца и юноши." Това написа наскоро най-престижният и най-четеният немски седмичник "Ди Цайт". Пътят на писателката до това признание обаче съвсем не е лек.
   Ива Прохазкова не е първата от авторите в нашата поредица, чийто жизнен път е блестящ пример как един човек може да постигне мечтите си, когато не позволи на никого и на нищо до го отклони от пътя към тях.
   Ива е само на петнайсет години, когато комунистическата партия я дамгосва като "дете на дисидент" и бъдещето се затваря за нея. А дотогава, до 1968-а е изглеждало толкова примамливо.
   Родена през 1953 г. в уютно малко градче в историческата област Моравия, тя прекарва първите три години от живота си при баба и дядо. След което мама и татко я вземат в Прага. Малката Ива расте сред интелектуалци и се пропива с мечти - да стане като баща си Ян Прохазка, известен писател и сценарист на множество чешки филми. Но идва "Пражката пролет", годината на народното недоволство срещу комунистическия режим, и Ян Прохазка изпада в немилост като един от интелектуалните предводители на чешкия народ... Две години по-късно той умира, а дъщеря му, понесла смъртта му изключително тежко, остава белязана завинаги. Белязана като "неблагонадеждна", но и белязана с неотвратимата съдба да стане писателка. "... той ми липсва до днес - разказва Ива Прохазкова за баща си. - Обичаше веселите истории и умееше да ги разказва чудесно - нали беше писател. Тази професия е заразна..."
   След като завършва гимназия, Ива кандидатства в Пражката филмова академия, после във Философския факултет, после... и така шест пъти - и все напразно. Пише пиеси, първата е поставена, но веднага забранена. Останалите изобщо не стигат до сцената на Прага. Вратите и на Академията, и на университетите, и на театрите, и на бъдещето на младата драматуржка изглеждат затворени завинаги. Тя е принудена да се изхранва като чистачка. И така - 11 години. Докато през 1985 г. не запланува бягство заедно със съпруга и децата си. И успява. И бъдещето отваря вратите си за нея и нейните книги. Театърът също. Издателствата също.
   Още на следващата година в различни немски и австрийски детски издателства започват да публикуват нейни книги. Поставят и първата й пиеса. Назначават я в Младежкия театър на Констанц, после в Детския театър на Бремен. Следват множество награди...
   И така до събитията от 1989-а, когато родната Чехия става демократична страна и приема цялото й творчество. След няколко години колебания, макар и утвърдена в немскоезичните държави, Ива решава да се върне окончателно в родината си. А родината й я посреща след 12 години изгнание като най-добрата своя авторка на детски книги.
   Тя става главен редактор на редакцията за детски, младежки и семейни предавания в Националната телевизия, а от 2001 г. досега работи на свободна практика - не престава да пише сценарии и книги за децата и юношите, не престава да печели нови и нови награди и нови и нови сърца.
   Книгата "Ваканция с магарешки уши", която сме подбрали за българските деца, е първото произведение на Ива Прохазкова, видяло бял свят в новата й родина Германия. Още с излизането си книгата влиза в номинациите на Националната награда за детско-юношеска литература и до днес не слиза от плановете на нейните издатели. В него авторката разказва истории, свързани с живота в чешката провинция, истории, навяващи скъпи спомени и напомнящи безгрижието на нейното собствено детство и лета, изпълнени с вълнения и приключения сред скъпи хора.
   За своите детски книги Ива Прохазкова е получила досега не повече и не по-малко от 20 отличия, сред които Националните награди на Австрия и на Германия, Държавната награда на Чехия, и най-вече - номинация за най-престижното отличие в света на детската литература: медала "Х. Кр. Андерсен".


Подобни продукти

Запомняме цветовете Запомняме цветовете колектив 3.50 лв.
Фадълс Фадълс Франс Вишър 13.50 лв.