Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Каталог на Любен Диманов 2013 г.Автор: Любен Диманов
Дата на издаване: 31.10.2013
Издателство: Гутенберг
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 280 мм.
Широчина: 210 мм.
Страници 128
Тегло: 600 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
25.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Всяка нация си има личности, които обича, помни, учи се от тях. Нарича ги майстори на четката и перото, гениални поети, виртуозни изпълнители и т.н., осъзнавайки приноса им за културното издигане на обществото като цяло и на индивида в частност.

Големият наш художник Любен Диманов безспорно е един от тях и затова ми е трудно да го характеризирам с няколко думи. Познавам го лично, него и прекрасното му семейство, свързва ни родният ни град Кнежа (съученик е на баща ми). Няма да изреждам европейските столици, в които е правил изложби и получавал награди, както и многото колекции, които се радват на негови произведения. В България като че ли е най-познат с илюстрациите си към сонетите на Шекспир, а във Франция – с библиографските издания на Марк Аврелий, Данте, Рилке и много други. В последните години графикът Л. Диманов изненада почитателите си с прекрасни маслени картини и с непоказвани (поне в България) колажи, които авторът е създал във Франция, където живее от 1976 г. Да се каже за него, че е изключителен график, живописец и илюстратор е вярно, но още по-вярно е изказване на негов колега и приятел, че „творчество му не може да се сбърка с друг“.

Веднъж Маестрото ми сподели, че да рисуваш, това значи да водиш безмълвен разговор с цялото човечество. Наистина, за него творчеството е най-напред осъзнато отношение към света и хората, а после осъзнато и осмислено поведение. Прозрението на Ал. Фол за „безсмъртието на интелектуалната енергия“ е напълно съотносимо към единиците като Диманов, които са я “видели” в себе си.

С творчеството си той постоянно доказва, че изкуството е индивидуален порив, индивидуален опит да се стигне до Бога. Дано да сме го разбрали! Дано!


Подобни продукти

В света на хората В света на хората Ставрос Ставру 10.00 лв.
Съвременно българско изкуство. Имена: Жул Паскин Съвременно българско изкуство. Имена: Жул Паскин Представен от Мария Василева 12.00 лв.
Съвременно българско изкуство. Имена: Дечко Узунов Съвременно българско изкуство. Имена: Дечко Узунов Представен от Аксиния Джурова 12.00 лв.
Съвременно българско изкуство. Имена: Георги Баев Съвременно българско изкуство. Имена: Георги Баев Представен от Аксиния Джурова 12.00 лв.