Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Старобългарска литература

ISBN: 9789545273506; Учебна литература


Автор: Ваня Мичева
Издателство: Дамян Яков
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 200 мм.
Широчина: 130 мм.
Страници 352
Тегло: 300 гр.
Твърди корици: Не
 
няма в наличност

 Изпрати запитване

Старобългарската литература възниква и се развива в българската държава от края на 9 в. до втората половина на 18 в. Пространствените и времевите граници определят само отчасти това явление в културната история на България. За да разберем същността и, трябва да приобщим старобългарската литература към средновековното европейско словесно изкуство, за което основен белег е утвърждаването на християнските ценности. Старобългарската литература предлага модели на християнско поведение чрез образите на светци, апостоли, мъченици в името на вярата и по този начин възпитава у възприемателите християнски добродетели, чрез които биха могли да изкупят греховете си и да заслужат вечен живот като праведници. Освен тези универсални идеи старобългарската литература през отделните си периоди разработва и някои специфични проблеми - за божествения произход на славянобългарската писменост, за достойнствата на св. св. Кирил и Методий и техните ученици, за византийското и османското робство. Уникална по своето съдържание е и българската богомилска и противобогомилска книжнина, която се разпространява в Италия, Франция и в целия православен християнски свят. Очевидно е, че българската литература през 9 - 18 в. има свои типични и отличителни черти и следователно представлява своеобразен културен феномен в историята на европейската цивилизация.

Подобни продукти

Книга за учителя по география и икономика за 6. клас Книга за учителя по география и икономика за 6. клас Люсила Цанкова, Нено Димов, Емилия Лазарова 5.00 лв.
Книга за учителя по биология и здравно образование за 7. клас (CD) Книга за учителя по биология и здравно образование за 7. клас (CD) Райка Ангелова, Павел Ангелов, Стела Кукурина, Анна Петрова 5.00 лв.