Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Монография „Генко Генков“

ISBN: 978-954-8718-45-5; Албуми


Автор: Борис Данаилов
Дата на издаване: 18.05.2018
Издателство: Национален дарителски фонд 13 века България
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 220 мм.
Широчина: 210 мм.
Страници 48
Тегло: 130 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
12.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Генко Генков (1923 – 2006)
Ако търсим необичайни явления в българския художествен живот през последните няколко десетилетия, вероятно една обективна оценка, характеризираща личността и творчеството на Генко Генков, би заела първото място. Спасителната несрета, в която той живее, е бронята, предпазваща го от санкции, а неуравновесеността на публичното му поведение предохранява зоната на творческата му свобода. И това е свободата на пластическия изказ, решителното преодоляване на натурната ограниченост, надскачане на правила, които тегнат като бреме над съзнанието у много автори. Името на Генко Генков, превърнал се в легенда за софийската бохема, е символ на отстояване на собствен пластически възглед. Заради дръзките му изказвания срещу конюнктурни явления е наричан „луд гений“.  Неговите „акутни“ форми на поведение допълват аурата на твореца с характеристики, определяни като дисидентски.
Той създава предимно пейзажи – с ярък колорит и релефни повърхности. През годините експериментира с различни похвати и техники. През 70-те разработва възможностите на разнообразните материали, третира маслената боя като акварел, обработва повърхността с пясък или замества четката с нож. През 90-те използва пигменти, напомнящи керамична глазура. В неговия магнетичен изобразителен език могат да се открият отгласи от изкуството на постимресионизма и фовизма. Творчеството му промени представата за пейзажа в съвременното българско визуално изкуство.
Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“


Подобни продукти

Лозенец. Столичен район Лозенец - вчера и днес Лозенец. Столичен район Лозенец - вчера и днес Автор и съставител Александър Йорданов 35.00 лв.