Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Изгрев до птица Класическа китайска лирика от династия Хан до династия Тан (III в. пр. Хр. – X в. сл. Хр.)

ISBN: 9786191761203; Поезия


Автор: колектив
Дата на издаване: 02.08.2018
Издателство: Гутенберг
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 200 мм.
Широчина: 135 мм.
Страници 180
Тегло: 230 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
16.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Старокитайската лирика е не само неповторима по своето тематично богатство и своята изразителност, а и по яснотата на своя език. Редом с личните вълнения са отразени съперничествата за властта, пререканията между големите фамилии, нашествията на чужди племена, селските бунтове.
Стремежът тук не е и не може да бъде да се представят всички автори и значими творби. Антологията е сравнително скромен опит да се предаде идейното и чувственото послание на малцина автори, тъй като само от династията Тан са запазени над четирийсет хиляди стихотворения. При избраните в настоящия кратък сборник класически произведения се прави опит семантичният превод да съгради наново самото светоусещане, което ги е породило.
Включени са поети, прочути с изящната си форма (Уан Уей), с ясния си език (Ду Фу), със сложната си образност (Ли Шан-ин) или с предизвикателния си изказ (Ли Хе). Присъства също Тао Юан-мин – един от малкото, които използват обикновен, ежедневен език и оказва влияние върху Уан Уей, Ду Фу и Хан Ю. Представени са също някои от първите китайски поетеси като полумитичната Су Сяо-сяо.


Подобни продукти

Бавно Бавно 12.00 лв.
Дъждовни перли Дъждовни перли Рабиндранат Тагор 13.00 лв.
Терзания в синьо Терзания в синьо Люба Емилова 10.00 лв.
В залеза свети мрак В залеза свети мрак Десислава Славова 12.00 лв.