Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

ЗЕМЛЯЦИ

ISBN: 978-954-09-0366-8; Българска класика


Автор: Йордан Йовков
Издателство: Захарий Стоянов
Търговец: Захарий Стоянов
Брой в опаковка: 1
Височина: 145 мм.
Широчина: 215 мм.
Страници 590
Тегло: 0 гр.
Твърди корици: Да
 
Цена:
25.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

СЪЧИНЕНИЯ В ШЕСТ ТОМА на Йордан Йовков. Том 1
Издателство „Захарий Стоянови пристъпва към публикуването на съчиненията на големия наш белетрист Йордан Йовков. Последното многотомно издание на неговите творби е отпреди повече от две десетилетия. С малки изключения се преиздават само творби, заложени в училищните програми. С течение на годините Йовковото творчество не само че нищо не е загубило от своето обаяние, но и все повече ни впечатляват великолепните му образи и картини от живота на българския народ.

Йордан Йовков е голям художник, забележителен майстор на словото, един от духовните първенци на Отечеството и велик морален пример. Майсторството му се проявява ярко в особения талант да развива богатството и изразната мощ на българския език, както и в дълбокото познаване на националния живот. Писателят се учи от натрупания естетически опит на народа - от ония непринудени разказвачи, които дълги години е слушал по селата, в кръчмите, по водениците, по пътищата на Добруджа. За него Георги Цанев проницателно посочва:
„Йовков принадлежи към малцината писатели, чиито книги можеш да вземеш в ръка без тревога в сърцето, без мъчително предчувствие, без страх, че ще бъдеш въведен в неразрешими противоречия. Не че в неговите произведения няма трагедии - напротив, има ги толкова много, тъй чести и кървави, и жестоки. Но след тях не остава смут в душата, не се наслоява в нея горчива утайка, не ни измъчва съмнение. Има нещо, което ги пречиства, което ги смекчава, което убива тяхната натуралистична грубост. Това е чистотата на примитивния инстинкт; това е топлината на сърцето; това е примирителният поглед на художника; това е хуманизмът на автора, който прониква в човешката същност на своите герои. Каквото и да вършат те, в тях не престава да тупти човешко сърце. Сърце слабо, податливо, дори грешно, но - любещо или мразещо - способно на възраждане."
В правотата на тези думи ще се уверят читателите, които ще посегнат към новото многотомно издание в шест тома. В него са включени както проверени от времето текстове на български критици и писатели, така и нови изследвания върху творчеството на Йордан Йовков.


Подобни продукти

Пред извора на живота Пред извора на живота Спиридон Казанджиев 6.00 лв.
СТИХОВЕ 2009 СТИХОВЕ 2009 Валери Петров 10.00 лв.
Земя за прицел. Том IV: Гонитбата Земя за прицел. Том IV: Гонитбата Свобода Бъчварова 20.00 лв.
Лирика. Проза. Писма Лирика. Проза. Писма Димчо Дебелянов 12.90 лв.