Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

ЗЕМЛЯЦИ

ISBN: 978-954-09-0366-8; Българска класика


Автор: Йордан Йовков
Издателство: Захарий Стоянов
Търговец: Захарий Стоянов
Брой в опаковка: 1
Височина: 145 мм.
Широчина: 215 мм.
Страници 590
Тегло: 0 гр.
Твърди корици: Да
 
Цена:
25.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

СЪЧИНЕНИЯ В ШЕСТ ТОМА на Йордан Йовков. Том 1
Издателство „Захарий Стоянови пристъпва към публикуването на съчиненията на големия наш белетрист Йордан Йовков. Последното многотомно издание на неговите творби е отпреди повече от две десетилетия. С малки изключения се преиздават само творби, заложени в училищните програми. С течение на годините Йовковото творчество не само че нищо не е загубило от своето обаяние, но и все повече ни впечатляват великолепните му образи и картини от живота на българския народ.

Йордан Йовков е голям художник, забележителен майстор на словото, един от духовните първенци на Отечеството и велик морален пример. Майсторството му се проявява ярко в особения талант да развива богатството и изразната мощ на българския език, както и в дълбокото познаване на националния живот. Писателят се учи от натрупания естетически опит на народа - от ония непринудени разказвачи, които дълги години е слушал по селата, в кръчмите, по водениците, по пътищата на Добруджа. За него Георги Цанев проницателно посочва:
„Йовков принадлежи към малцината писатели, чиито книги можеш да вземеш в ръка без тревога в сърцето, без мъчително предчувствие, без страх, че ще бъдеш въведен в неразрешими противоречия. Не че в неговите произведения няма трагедии - напротив, има ги толкова много, тъй чести и кървави, и жестоки. Но след тях не остава смут в душата, не се наслоява в нея горчива утайка, не ни измъчва съмнение. Има нещо, което ги пречиства, което ги смекчава, което убива тяхната натуралистична грубост. Това е чистотата на примитивния инстинкт; това е топлината на сърцето; това е примирителният поглед на художника; това е хуманизмът на автора, който прониква в човешката същност на своите герои. Каквото и да вършат те, в тях не престава да тупти човешко сърце. Сърце слабо, податливо, дори грешно, но - любещо или мразещо - способно на възраждане."
В правотата на тези думи ще се уверят читателите, които ще посегнат към новото многотомно издание в шест тома. В него са включени както проверени от времето текстове на български критици и писатели, така и нови изследвания върху творчеството на Йордан Йовков.


Подобни продукти

Пред извора на живота Пред извора на живота Спиридон Казанджиев 6.00 лв.