Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес - том 1: СтептаАвтор: Антон Дончев
Издателство: Захарий Стоянов
Търговец: Захарий Стоянов
Брой в опаковка: 1
Височина: 150 мм.
Широчина: 215 мм.
Страници 924
Тегло: 500 гр.
Твърди корици: Да
 
няма в наличност

 Изпрати запитване

Романът е разказан от един старец слепец, последния свидетел на това невероятно време, който ни връща ту в бурните води на предишните събития, ту после излиза на брега на своето "днес", за да прецени откъде е дошла реката и накъде отива. По такъв начин един и същи разказвач създава чувство за релефност и на дълбочина на историческите случки и човешките постъпки.

"И така - започвам да разказвам сказанието за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес. Говоря, а не записвам, защото ослепях.
Половин век измина от деня, когато признах, че съм само локва, просната в нозете на хората, и че съм само парче гладка вода, като по чудо утаено след пороя на необикновени и странни събития. Ала в това огледало се бяха отразявали лицата на силни и красиви люде - и разбрах, че трябва да разкажа за тях.
И по онова време бях вече стар, а тези изминали петдесет години бяха най-щастливите през живота ми. Така щастлива и сигурна се усеща трудната жена, която знае, че мъж, баща, братя, че целият й род бди над нея - не над нея, а над плода в утробата й. И не мислех за смъртта, и не мислех за опасностите. А пребродих земите от Кавказ до Сицилия, но колкото и страшни неща да срещнах и да преживях, никога не помислих, че идва краят ми. Защото бях уверен, че съдбата ме пази - мене, последния свидетел, за да разкажа правдата на днешните хора, които идеха след нас. И не искам да го призная, но съм отлагал година след година първия ден на своя труд, защото бях уверен, че докато не кажа "свърших", ще бъда неприкосновен.
Тогава ослепях и разбрах, че никога повече няма да видя слънцето, и разбрах, че съдбата ме предупреждава сурово и строго, въпреки че не ме наказва със смърт. Трябваше да започна своята работа. Трябваше да се отделя от света и да се превърна само в глас, който си спомня. Не можех повече да отлагам..."

Подобни продукти

Цепелин за Седмото небе Цепелин за Седмото небе Петър Марчев 14.00 лв.