Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес - том 1: СтептаАвтор: Антон Дончев
Издателство: Захарий Стоянов
Търговец: Захарий Стоянов
Брой в опаковка: 1
Височина: 150 мм.
Широчина: 215 мм.
Страници 924
Тегло: 500 гр.
Твърди корици: Да
 
няма в наличност

 Изпрати запитване

Романът е разказан от един старец слепец, последния свидетел на това невероятно време, който ни връща ту в бурните води на предишните събития, ту после излиза на брега на своето "днес", за да прецени откъде е дошла реката и накъде отива. По такъв начин един и същи разказвач създава чувство за релефност и на дълбочина на историческите случки и човешките постъпки.

"И така - започвам да разказвам сказанието за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес. Говоря, а не записвам, защото ослепях.
Половин век измина от деня, когато признах, че съм само локва, просната в нозете на хората, и че съм само парче гладка вода, като по чудо утаено след пороя на необикновени и странни събития. Ала в това огледало се бяха отразявали лицата на силни и красиви люде - и разбрах, че трябва да разкажа за тях.
И по онова време бях вече стар, а тези изминали петдесет години бяха най-щастливите през живота ми. Така щастлива и сигурна се усеща трудната жена, която знае, че мъж, баща, братя, че целият й род бди над нея - не над нея, а над плода в утробата й. И не мислех за смъртта, и не мислех за опасностите. А пребродих земите от Кавказ до Сицилия, но колкото и страшни неща да срещнах и да преживях, никога не помислих, че идва краят ми. Защото бях уверен, че съдбата ме пази - мене, последния свидетел, за да разкажа правдата на днешните хора, които идеха след нас. И не искам да го призная, но съм отлагал година след година първия ден на своя труд, защото бях уверен, че докато не кажа "свърших", ще бъда неприкосновен.
Тогава ослепях и разбрах, че никога повече няма да видя слънцето, и разбрах, че съдбата ме предупреждава сурово и строго, въпреки че не ме наказва със смърт. Трябваше да започна своята работа. Трябваше да се отделя от света и да се превърна само в глас, който си спомня. Не можех повече да отлагам..."

Подобни продукти

Апокрифни животни Апокрифни животни Димитър Кенаров 8.00 лв.
Да преминеш по сенчестата пътека Да преминеш по сенчестата пътека Боряна Христова 12.00 лв.
Архипелаг Архипелаг Гриша Трифонов 12.00 лв.