Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

СЕТ ГОДИН- Преосмисляне на издателския бизнес- видео

Сет Годин прави тази презентация пред американски издатели в края на 2009. Представям кратко резюме на казаното от него. За съжеление примерите, които дава отразяват в по- голяма степен американската издателска реланост, отколкото българската. Съветите му, обаче, важат с пълна сила за българските издатели. Връзка към видеото най- отдолу в материала.

Целта на издателският бизнес е да намира и популяризира нови идеи и съдържание, като от това генерира печалби. Новите технологии не пречат, а предоставят нови възможности пред издателите. Бизнеса в досегашният му вид ще бъде неефективен в скоро време, поради пренасочването на информационния поток. Хората не търсят информация за книгите по рафтовете в книжарниците, а търсят в Интернет. Новата работа на издателите ще се състои в това да предложат по най- добър и най- достъпен начин изданията си.

КАК?
- Предложете безплатно съдържание на читателите си. Примера, който Годин дава е: адресирайте към потенциалната си аудитория следното съобщение: Изпратете ни мейл и ние ще Ви изпратим 1 глава от книгата безплатно. В края на главата съобщение: Ако искате да купите книгата кликнете тук. Абсолютно безплатно и доста ефективно, вие получавате позволение от своите потребители да им рекламирате точно това, което ги интересува.

- Предложете на авторите възможност да достигнат най- лесно до аудиторията си, предложете им възможност да се възползват от новите технологии лесно и успешно.
- Днес всяка издадена книга  е достъпна за покупка с 3 кликвания, работа на издателя е да направи покупката още по- достъпна и осигури лесен достъп до информацията.

- Споменава, че хората притежаващи устройства за четене на книги, купуват повече книги от тези които не притежават четци (според изследване).
- Трябва да направите така, че за изданията ви да се говори. Може като издател за вас да е по- интересно да издадете труда на един Нобелов лауреат, но това няма да ви донесе пари. Пари ще ви донесе ако намерите точните читатели за този труд и продадете книгите на тях.

- Създавайте кръгове на интереси, към които хората искат да се присъединят

- Получете позволение от своите читатели да им изпратите информация за своите издания. Това позволение може да прерастне в позволение да им продадаете.

Повече по въпроса как да продавате е-книги тук

Вижте книгите на Сет Годин тук

Вижте презентацията в Youtube