Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Издаване на електронни книги

БГкнига ЕАД стартира набиране на книги за своята книжарница за електронни книги.
Ако сте издателство, което иска да популяризира своите книги, имате книги от ичзчерпани тиражи, които нямате възможност да препечатате или сте автор и просто искате да знаете повече за електронното книгоиздаване този материал е за вас.

1. Как са защитени електронните книги, които ще продаваме.

Защитата се осъществява чрез ограничения върху копирането на текст и принтирането. Самият файл може да бъде прочетен само от устройството на което е свален и отворен за първи път. Това означава, че потребителя може да даде файла на свой познат, но той не би могъл да бъде отворен. За да чете книгата потребителят трябва да си инсталира безплатния софтуер Adobe Digital Editions

Използваме система за съхранение, защита и дистрибуция на Адобе, използвана от най-големите книжарници за електронни книги в света.
Тук може да разгледате някои от тях:
Ebooks.com       BookMobile        Elibs    

Защитата се осъществява чрез технологията на Управление на Дигиталните права (Digital Rights Management)

2. Какви са книгите които можем да защитим.

Работим с два вида файла- PDF и  ePUB. Разликата между двата формта е основно в това че PDF е ограничен от размерите и оформлението на страницата- в този смисъл той е затворен формат. ePUB е формат определен от Международната стандартизираща организация за електронни издания като официалния формат за електронни книги. Този формат е предназначен за четене на книги от мобилни устройства като четци за е-книги, мобили телефони, таблети и други с по- малки екрани. Той няма определена страница а тече сводно и безкрайно- в него не се слагат номера на страниците или фаши на всяка страница, защото това би затруднило представянето му.
Препоръчваме на всеки издател да предостави и двата варианта, за да може потребителят да избере какво да купи според своите нужди.

3. Кое прави една електронна книга качествена.

Много издатели смятат, че PDF-а който използват за печат става чудесно за е-книга. Това е така, но за да направите качествено съдържанието за своите потребители е най- добре да обърнете внимание на следните неща:
- Първата страница от е- книгата, трябва да бъде с изображението от корицата. Когато човек изтегли файла, и отвори книгата редно е да вижда първо корицата, както е с хартиените книги. 
- Съдържанието на книгата, би следвало да е в началото, и да бъде свързано чрез линкове със съответните места в книгата.
- Титулната страница, може да съдържа всичката информация от първите 3 страници в книгата- заглавие, автор, ISBN, Copiright notice, информация за връзка с издателството, лого и друго което сметнете за необходимо.
- Избягвайте големите бели пространства в книгата. Когато човек я чете от мобилно устройство и му се налага да преминава през празни места, това е неприятно.
- Избягвайте избображения с резолюция за печат- за преглед на компютър това не е необходимо. Използвайте настройките при експорт на документа, за да ограничите резолюцията.
- Когато подготвяте изображението за корицата- то тябва да бъде jpeg,  с резолюция 72px/inch , RGB цветово пространство и ширина 400 пиксела (надолу колкото излезе). Качестовто на изображението ще допринесе за по- доброто му представяне пред потребителя.
В случай че срещате затруднения БГкнига ЕАД извършва обработка и подготовка на книги за продажба в електронен вариант.
- Когато записвате файла определете добре името му и направете изображението със идентично име, например:
pod-igoto-ivan-vazov.pdf
pod-igoto-ivan-vazov.epub
pod-igoto-ivan-vazov.jpg

- Тук може да изтеглите презентация с добри практики за подготовката на ePUB файл ID2ePub_Presentation.pdf

4. Колко ще струват книгите

Световната практика в бранша е цената да бъде 70% от коричната цена на хартиеното книжно тяло. Това обаче не е закон. Луксозната изработка на една книга с твърда подвързия не може да е база за определяне на цената на е-книгата. Добавената с тойност в електронните книги се появява в качеството на съдържанието не във външния вид. Все пак за издателя или автора остава да определи колко струва книгата, а пазара ще покаже дали това е разумна цена.

За повече въпроси и коментари по темата, пишете ни на мейл