Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Проведе се първият в България семинар на тема Електронни книги - технология, добри практики и стандарти

В сградата на Столичната библиотека, зала Виктория, се проведе първият в България семинар фокусиран изцяло върху електронните книги. Семинарът беше организиран от Библио/ www.biblio.bg/ - втората у нас книжарница за електронни книги, отворила врати на 09 Май 2011.
Интересът към форума от страна на издателствата беше голям- присъстваха около 60 човека, като срещата даде възможност да се повдигне реална дискусия за посоката на развитие на книгоиздаването у нас.
Дискутирани бяха теми за същността на електронното книгоиздаване, стандартите при него и що е това е-книга и има ли тя почва у нас. Следобедните лекции бяха запазени за професионалистите като лекторът предложи различни техники  и добри практики за фактическото създаване на качествен файл.
До колко семинарът ще предизвика раздвижване сред издателските среди е трудно да се каже. Повечето фирми са в изчаквателна позиция и се оглеждат какви стъпки ще предприемат най- големите в бранша. Най- големите сякаш все още са несигурни в своите решения. Макар многобройни слухове да твърдят че няколко от големите издателства в България правят свои собствени платформи за защита и разпространение на електрони книги, никой все още не е направил официално изявление. Тайната в която са обвити всички дейности свързани с електронните книги и противоречивите информации могат само да изиграят ролята на лош PR за издателствата. Потребителите имат много въпроси на които търсят конкретни отговори. Засега обаче им отговаря само ехото. Разочарованието от забавената реакция на големите в книгоиздателският бранш може да доведе само до спадане на лоялността на читателите, които ще търсят алтернативни източници на електронно съдържание- както сред безплатните англоезични библиотеки, така и сред източниците на български електронни книги, където за съжаление предлагането не е достатъчно богато.

Пожелаваме успех на Библио, както и на издателствата- наши и техни бъдещи партньори.

Електронни книги може да купите от www.mtel.bg/ebook с партньорството на БГкнига