Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Литературното списание Granta скоро и в България

През май 2012 г. на български език започва издаването на най-старото, най-популярното и най-престижното световно литературно списание – Granta. Стартирало преди близо 150 години в Кеймбридж, сега сп. Granta се ползва с изключителен престиж и уважение сред почитателите на качествена литература в цял свят. То заема мястото на най-влиятелната литературна медия в началото на 21 век.
Почетен редактор ще бъде Илия Троянов а останалите членове на редакционната колегия са Георги Господинов, Ани Илков, Алек Попов, Дарин Тенев и Ангел Игов
В българското издание ще бъдат публикувани 60% преводи от оригиналното издание и 40% българска съвременна литература. Издателите и редакторите изразяват надежда, че всичко това ще даде нов тласък в развитието на съвременния литературен контекст в България, като се осигури възможност на българските автори да излязат на чуждите пазари, а българската литература най-после да заеме място на световната литературна карта.
Ръкописи
“Granta България“ приема непоръчани ръкописи. Всеки брой на списанието е тематичен, но темата не цели да ограничава, а напротив – да провокира въображението на автори и читатели. Цели се обща физиономия, рамка и дух на всеки отделен брой, така че винаги да е различен от предишния.

Темата на първия брой е „Бъдеще“, като редакционната колегия се вълнува от интуициите, визиите за бъдещето, утопиите и антиутопиите, но и непосредственият усет за времето тук и сега, неразривната свързаност на бъдеще и минало.
Ръкописи за първия брой се събират до 21 март.
Ще бъдат публикувани главно художествена проза, мемоари и репортажи, като и ограничено количество поезия.В списанието няма да има място за академични статии или непоръчани рецензии на книги. Приемат се единствено непубликувани материали. Няма ограничения за максимален или минимален брой думи, но в общия случай се очакват текстове с дължина между 3000 и 6000 думи (това, разбира се, не важи за стихотворенията).
Атворите се умоляват да не изпращат наведнъж повече от един прозаичен текст или повече от три стихотворения. Желаещите биха могли да приложат илюстрации към своя ръкопис.
Приемат се само ръкописи, изпратени по електронната поща. Отговорите на редакцията се изпращат по същия начин.Ръкописите трябва да бъдат придружени с кратка биографична бележка, като се посочат и предишни публикации, ако има такива.
“Granta България“ ще поддържа и уебсайт. Можете да изпратите ръкопис специално за публикация на уебсайта. От своя страна, редакцията може да избере за уебсайта ръкопис, изпратен за публикация в хартиеното списание.
Редакторите уточняват, че няма рецензираме ръкописи. Обръщат внимание и на това, че не всеки текст е подходящ за „Granta България“, дори ако е добре написан.


Ръкописите си можете да изпращайте на следните електронни адреси:
Светлозар Желев, главен редактор:
Валерия Иванова, редактор: