Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Oжесточена война за вниманието на читателя

Войната за вниманието на читателя тече с пълна сила и две посоки – търговците на хартиени книги се стремят да придобият все по-голям дял от търговията с електронни книги, а търговците на електронни книги са развили апетит да издават и продават хартиени книги. Пример за това е новият отдел на Аmazon - Amazon Publishing, специално създаден за издаване на печатни книги. 
Възприемайки тази такитика като заплашваща бизнеса им, тъговските вериги отказват да продават печатните книги на Amazon. Barnes & Noble – най-голямата компания за търговия с книги в САЩ – отказва да държи в наличност и да продава в книжарниците си книги, публикувани от Amazon Publishing. Този ход е отговор на агресивното тактическо решение на Amazon да стъпи стабилно и на пазара на хартиени издания. Примерът на Barnes & Noble веднага беше последван и от голямата канадска търговска верига Indigo Books & Music. Книготърговските компании протестират най-вече срещу натиска, който Amazon упражнява върху авторите да подписват договори, предоставящи на Amazon ексклузивното право за продажба на електронните им издания. Подобна политика – твърдят конкурентните компании – силно ограничава свободата на избор на потребителите.
Ако Amazon се превърне в реална сила на пазара на хартиени книги, това ще засегне продажбите на всички конкурентни търговци. Но това може да стане само ако Аmazon получи достъп до мрежата книжарници на Barnes & Noble и други книготърговсдки фирми в CAЩ. Новият книгоиздателски отдел Amazon Publishing представлява също така реална заплаха и за всички издатели и литературни агенти, въпреки силната му зависимост от популярния уебсайт. Усилието на Amazon да се установи на пазара на печатни книги е опит да бъдат „прескочени” посредниците между авторите и читателите. То е част от по-мащабната диверсификационна стратегия на Amazon, съобразно която компанията вече осигурява сама логистиката си и предлага на клиентите нови “cloud” услуги. 
При обявяването на отказа да търгуват с издания на Amazon миналия месец, главният мъчандайзинг мениджър на Barnes & Noble Джайм Кери каза: „Политики като тези на Amazon заплашват книгоиздателската индустрия като цяло… Amazon вече недвусмислено показаха, че не са подходящ партньор за Barnes & Noble, тъй като системно продължават да отклоняват „контент” от пазара, да го използуват само в своята мрежа и единствено за лично облагодетелстване”. От Amazon отказаха коментар на тази забележка. 
За да избегнат опасността да останат в периферията на пазара на електронни книги, Barnes & Noble разработиха своя собствена марка електронни четци Nook, a сега и таблет, и собствена платформа за продажба на еКниги под марката Nook. Тя има своите верни фенове. 
Amazon са сключили договори за издаване на предстоящите книги на актьора Джеймс Франко, на актрисата-режисьорка Пени Маршъл и на популярния треньор по баскетбол Боб Найт. Подробности по сделките не са известни. В коментар на решението на Barnes & Noble, Скот Уаксмън, литературният агент на Боб Найт, заяви: „Те на практика ощетяват собствените си клиенти”. 

Новината е публикувана от агенция "Антея". Пълният й варинат можете да прочетете тук.