Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Израел е много повече държава на Уди Алън, отколкото на арабските студенти

На 10 април 2012 г. (вторник) беше проведена първата публична лекция на Шломо Занд в рамките на неговото посещение в България.

„Изобретяването на еврейската земя” (по едноименната книга на професора) се състоя в рамките на междуинститутския проект „Емоционалното съдържание на българската национална идентичност” и се проведе в Института за балканистика с Център по тракология. Модератор на събитието беше Николай Аретов.

Пред българската си публика Шломо Занд сподели, че за него продължава да бъде изненада фактът, че книгата му „Изобретяването на еврейския народ” се е превърнала в бестселър и че е преведена на 20 езика.С присъщото за него чувство за хумор, историкът от Университета в Тел Авив допусна, че част от колегите му не разговарят с него не толкова, защото намират тезите му за скандални, колкото от чиста академична завист.Във връзка с етикета „антисемит”, който му преписват мнозина в научните, а и не само, среди, Шломо Занд обърна внимание на иронията на историята. Той припомни, че е имало времена в Европа, когато всеки, настоявал, че евреите принадлежат към една чужда нация, веднага е бил обявяван за антисемит. Днес всеки, осмелил се да изкаже предположението,  че хората, известни по света като евреи (и различаващите се от съвременните евреи, живеещи в Израел) никога не са били и все още не са народ или нация, моментално бива обявен за човек, който мрази евреите.Във връзка с темата професорът заяви, че не възприема Гюнтер Грас като антисемит и че въпреки, че не приема напълно гледната му точка, принципно е съгласен с него. Обявяването на някого за persona non grata, какъвто е случая с немския писател, историкът от Телавивския университет  категоризира като нов и актуален феномен за израелската политика.

Израел принадлежи не на израелтяните, а на евреите, той е много повече държавата на Уди Алън, отколкото на арабските студенти, на които преподавам  в унивеситета.”, сподели Шломо Занд.

Причината, поради която толкова много хора участват във военни действия в името понякога на  метри от своето отечество (homeland), Шломо Занд обясни с дълбокото колективно усещане за  притежание, усещането, което не позвалява да се откажем и от минимално парче земя, принадлежаща именно и само на народа си.Финалът на лекцията в Института за балканистика професор Занд постави с цитат от увода на книгата си "Изобретяването на еврейския народ"

"Не вярвам, че книгите променят света, но когато той започне да се променя, търси нови и различни книги."

 

Авторът на книгата „Изобретяването на еврейския народ” e в България по покана на БГкнига и Института за Литература към БАН. 
Медийни партньори: "Аз чета" (www.azcheta.com) и „Книголандия” (http://www.knigolandia.info/