Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Международения ден на книгата - 23. април - по света и у нас

23 април е Mеждународен ден на книгата и авторското право. Датата е избрана от ЮНЕСКО заради ключовата си роля в историята на книгите. През 1616 на 23 април умират Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, автор на История на империята на инките. На този ден са се родили или починали и автори като Владимир Набоков, Мануел Валехо, Морис Дрюон.

В съвременния свят масовата консумация на дигитален текст напълно променя статуса на книгите. Създаде се противоречие между обекта книга и дигиталният текст, между дизайна на хартиените книги и интерактивността, която може да се постигне при електронните издания, между чувстовото за собственост, водещо при любителите на класическата книга и нуждата от мигновен достъп, владеещо феновете на електронните издания. И въпреки това, всички тези различия отпадат пред нейно величество - стойностната книга. За почитателите на четенето в цял свят водещо винаги ще остане съдържанието.Умберто Еко неуморно повтаря, че с интернет сме се върнали в азбучната ера, а компютърът и всички електронни носители ни запращат повече от всякога в Галактиката на Гутенберг. Жан-Клод Кариер го допълва, подчертавайки, че никога не сме имали по-голяма необходимост да четем и да пишем, колкото в наши дни.

Как отбелязват Международния ден на книгата по света? Подбрали сме за вас само част от всички любопитни и заслужаващи адмирации инициативи. Сигурни сме, че вие ще се сетите и за други.

Швейцария: Под егидата на Националните железници швейцарският ден на книгата минава под надслова "Времето за път е време за четене". На 23. април всички пътници във влаковете получават по една книга и са насърчавани да четат. В камапнията се включват десетки известни личности и писатели, които четат на публични места. Инициативате се популяризира пред хилядните аудитории на железопътните станции, в интернет и в медиите. 

САЩ: В Съединените Американски Щати отбелязват този празник с масирана кампания за дарение на книги. Милиони американци излизат вечерта на 23 април, за да дарят специално издадени за целта книги. Списъкът наброява 30 заглавия, от които всеки доброволец може да избира и след това със собствени услия да раздаде на хора, които нямат достъп до книги. Изданията стигат и до военните на САЩ, които са в бази зад граница. Денят е обяваен и в подкрепа на хартиените книги, библиотеките и широкият достъп до книги. Събитето има масирано покритие в социалните медии и акцентира над личното участие на всеки дарител. Не се инвестират средства за реклама, а се разчита на работата на центровете по места.

Великобритания: Тук първи март е ден на книгата, но той се отбелязва не по-малко грандиозно. Всички ученици на възраст до 18 г. получават жетони от 1 паунд, срещу които могат да си купят книга. Могат да избират от списък с книги, произведени специално по случай денят на книгата-всикчки с цена 1 паунд. Събитията, съпътстващи първи март, се описват като "Най-голямото книжно шоу в света". Излъчено на живо по телевизията, тази година шоуто е достигнало до 810 000 деца от 21 държави. 

Армения: Тук е любопитно да споменем, че Ереван е Световна столица на книгите през 2012. ЮНЕСКО избира столица на Аремения, защото тази година се честват 500 години книгопечат в страната. За 2011 г. столица на книгите е била Буенос Айрес. 

В страните по света, където се отбелязва Международния ден на книгата и авторското право, успехът на този празник се дължи най-вече на сътрудничеството между всички замесени в процесите съпътстващи организацията му - автори, преводачи, издатели, учители, билиотекари, публичните и частните институции, хуманитарни НПО и медиите.  

Ето как тази година отбелязваме в България 23 април:

Днес е връчването на призовете "Рицар на книгата", които се връчва от Асоциация Българска книга, за принос в развитието на книгоиздателския бранш.

Днес се обявяват и Първите годишни Читателски награди „Книга за теб“-от читатели за читатели.

Дартс Нюз дари 400 книги на Студентската блиблиотека в 42 блок, Студентски град, като част от инициативата "Да напълним студентски град с книги"

На 21 април се състоя „Разменям... мое за твое”- събитие, което организират няколко инициативни книголюбители и е подкрепено от още повече книжни професионалисти и ентусиасти.

Книжарници Хеликон отбелязват деня с голяма програма, която обхваща всички книжарници на веригата в страната и в столицата. Повече за събитията може да прочетете тук

Издателство Колибри отбелязва деня с огромна промоция на над 100 заглавия, които могат да се закупят с намаление. Вижте повече за промоцията на Колибри и кои са книгите тук.

Днес Книжарници „Театъра” и „Параграф 22”, Интернет издание „Градското списание” и Music Cafе LOOK Ви канят на литературно-развлекателно събитие, на което ще се говори официално за книги в неофициална обстановка от 18.30 ч.

Тук можете да прочетет официалното обръщение на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по случай празника.

За седма поредна година библиотечната общност в цялата страна ще отбележи този ден с Маратон на четенето. В тази връзка Регионална библиотека Кюстендил организира Открит микрофон пред Библиотеката.

Програмата за закриването на Маратон на четенето'2012 г. са обявили от Реогионална библиотека "Партений Павлович", гр. Силистра.

Регионалана народна библиотека "П.Р. Славейков" ще се включи в маратона с програма, огранизирана съвместно с катедра "Библиотекознание и масови комуникации" при ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" и издателство Сиела.

“Маратонът на четящите хора” възниква през 2003 година, във връзка с празниците послучай 120 годишнината от откриването на Варненската библиотека. Идеята е, в един и същи ден, в различни точки на града, хора от разни професии и длъжности да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение. Включват се участници от детска и ученическа възраст, учители, издатели, галеристи, юристи, общински служители и съветници, кмета на града, дипломатически представители… Проявата става ежегодна и се свързва с международния ден на книгата – 23 април. През 2006 г. инициативата на РБ “Пенчо Славейков” – Варна прераства в общонационална, под мотото “Четяща България”.

На 23 април (понеделник) от 14:00ч., отново в детския отдел на РБ „Пенчо Славейков” – Варна сме поканени сами да се включим в този маратон, като прочетем части от „Хари Потър” и разкажем за нас „Daily Potter”. Денят е работен, но ако имате възможност, елате с нас – ще бъде много интересно, ще се запознаем с нови хора и ще популяризираме клуба и нашата любов към ХП. После може да останем и да видим другите събития в маратона.

Националният литературен музей в София ще участва в маратона с изложба на писма, които са си разменяли наши и европейски творци.

Днес Димо Райков ще бъде специален гост на официалното откриване на книжарница „Хермес“ в град Русе.
Писателят ще раздава автографи и на многобройните си почитатели в Бургас и Стара Загора.

В 12,30 часа на стълбите на Народиния театър "Иван Вазов" започва друга флашмоб “Да отворим книга!”. Инициативат цели да провокира интереса към четенето.

Маратонът на четящите хора” възниква през 2003 година, във връзка с празниците послучай 120 годишнината от откриването на Варненската библиотека. Идеята е, в един и същи ден, в различни точки на града, хора от разни професии и длъжности да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение. Включват се участници от детска и ученическа възраст, учители, издатели, галеристи, юристи, общински служители и съветници, кмета на града, дипломатически представители… Проявата става ежегодна и се свързва с международния ден на книгата – 23 април. През 2006 г. инициативата на РБ “Пенчо Славейков” – Варна прераства в общонационална, под мотото “Четяща България”.

Не може и без книжни промоции

Както вече ви разказахме, ИК "Колибри" предлага на читателите си над 100 подбрани заглавия на промоционални цени.

През цялата седмица (23-29.04) издателсвто "ВББ" прави 50% отстъпка от стойността на всички свои книги, качени на сайта на "БГкнига".