Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Вълнуваща нощ на литературата на 15 май

В рамките на усилията за засилване на културния обмен и запознаване с различни културни общности, Чешкият център в София, по примера на много европейски градове, организира литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели!
Инициативата е назована НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА и се осъществява под егидата на EUNIC България, с подкрепата на Европейската комисия и с участието на Полски, Унгарски, Френски институти, Чешки център и театър Алма Алтер. По света това е шестото издание на литературния хепънинг, в България събитието ще се проведе за първи път! Целта е то да стане традиция и да спечели повече съмишленици и почитатели.

На 15 май от 18 до 21 ч., на всеки половин час, известни българи ще четат откъси от издадени на български чуждестранни автори. Това ще се случва в т. нар „гнезда” – Полски, Френски, Унгарски институти, Чешки център, Алма Алтер. Всеки слушател ще има възможност да събере печати от всички читателски гнезда, а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола ще бъдат изтеглени победителите, които ще получат за награда една от четените книги.

Акценти в програмата:
В Чешкия център на ул. „Раковски” 100 ще бъде представен романът ЖИВОТЪТ Е ДРУГАДЕ на Милан Кундера, в превод на Анжелина Пенчева. Откъс от книгата ще чете актьорът Ицко Финци.
„Животът е другаде” е една от най-дискутираните и акламирани творби на писателя, макар и създадена преди той да емигрира във Франция, а може би тъкмо заради това. Виртуозно композиран разказ, безмилостна сатира на революционния устрем, непредставим финал.
Във Френския институт на ул. „Дякон Игнатий” 2 ще ни забавлява МАЛКИЯТ НИКОЛА на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе, в превод от Венелин Пройков.Откъси от книгата ще чете журналистът Георги Ангелов.
С „Малкият Никола” стартира знаменитата поредица на артистите Госини и Семпе. Хитроумният ученик и неговите приятели превзеха сърцата на легиони деца (и родители) по цял свят, продължават да печелят поклонници и в България.