Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Алея на книгата, Варна (3-12 август)

След като вечера ви подгряме със снимки от подготоката, публикувани на нашата фейсбук страница, днес напомняме, че започва официално третото издание "Алея на книгата" в град Варна. Шатрите ще бъдат разположени на ларгото от хотел "Черно море" до Фестивалния и конгресен център, а работното време е както обикновено от 10 до 22 ч.

Подобно на приключилата скоро "Алея на книгата" в град Бургас, за жителите и гостите на морската столица са подготвени срещи с български автори и издатели, между които Калин Терзийски, Михаил Вешим, Розмари Стателова, Митко Новков, Петър Денчев, Станислав Пенев, Стела Даскалова, Александрина Железова, Валдана Мора, Ваня Жекова, Вероника Денева, Евгени Черепов, Елка Няголова, Мирела Иванова и др.

В рамките на алеята ще се представят издателствата "Агата-А", "Алекс принт", "Алтера", "Алфиола", "Бард","БГкнига" "Дамян Яков", "Емас", Ера", "Жанет 45", "Жануа 98", "Захарий Стоянов", "Златното пиле", Коала прес", "Кръгозор", "Милениум", "ПАН", "Персей", "Посоки", "Просвета", "Просвета", "Рива", "Сиела", "Славена", "Стено", "Труд", "Унискорп", "Фют", "Хермес", "Шамбала".

Ето я и съпътстваща културна програма в рамките на "Алея на книгата",гр. Варна:

3 август 2012 г. (петък)

 17:30 ч. – "Алея на книгата" ще бъде открита от кмета на гр. Варна Кирил Йорданов и от председателя на асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров. Ще има музикална програма, както и награждаване на победителите в националния конкурс "Разказ на младежка тема" и в петото издание на "Състезание в библиотеката"
19:00 – 20:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата "Слънчев кладенец" от Елка Няголова
20:00 – 21:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата "Английският съсед" от Михаил Вешим (издателство "Сиела"). Една нашенска история, която се чете на един дъх и с усмивка. Не вулгарен роман, а просто смешен. Авторът декларира, че читател, който си купи книгата и не се засмее, ще получи парите си обратно в двоен размер, гласи анотацията на книгата.

4 август 2012 г. (събота)

18:00 – 19:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата "Сценарий за бъдеще" от Вероника Денева (издателство "Хермес"). Първата книга на авторката "Един друг живот" се радва на голям интерес. "Сценарий за бъдеще" е вторият й роман, в чието представяне се казва, че той засяга много проблеми, които се отнасят до съвременния мислещ човек. Сред тях са: възможностите за избор; преходността на чувствата; как да се справим с отлитането на младостта и потапянето в сивото ежедневие, без да изгубим желанието си за живот; какво всъщност представлява щастието и как всеки трябва да го открие сам за себе си.
19:00 – 20:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата "Всичко започва от детството" на Стела Даскалова (издателство "Сиела"). Мадлен Алгафари пише по повод книгата: "Няма безгрешен родител! Но е хубаво, че осъзнатите родители стават все повече и си дават сметка какво огромно значение за бъдещето имат и най-малките детайли в отношението с децата ни. Ако прочетеш тази книга със сърцето си, ще си един от тях!"
20:00 – 21:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата "Откровено за Айфеловата кула" от Ваня Жекова (издателство "Сиела"). За книгата издателите й пишат: "Това не е обикновена книга за миналото. Това е история, която ни среща с живота. С разсъждения за корените, за детството, за младостта, за наслоенията и паметта, за премълчаното време, за невъзможната свобода, за неосъществената любов. На втори план се развива драматургията на сценарий за игрален филм, който Ваня Жекова снима по действителен случай. Баща и дъщеря представят текстове от книгата, свързани със страховете, смъртта и свободата. Отговарят на неудобни въпроси за близкото минало и споделят своя опит за трансформация на болката в позитивна енергия."

5 август 2012 г. (неделя)

18:00 – 19:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата "Варненски арменци" от Станислав Пенев (издателство "Колор принт")
19:00 – 20:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата "От Медуза до Магрит. Есета по картини" на Митко Новков (издателство "Агата-А"). В представянето на книгата се казва: "Това са размисли, предизвикани от шедьоври на изобразителното изкуство от цял свят. Текстовете, свързани един с друг, съчетават в себе си ерудираност, иновативност, информация, исторически факти с неочаквани мисловни серпентини – жанр, който в полето на българската литература е почти неразработван. Защото съвместява в себе си много дисциплини – философия, обща история и история на изобразителното изкуство, културология, психология, литература и литературознание, естетика..." Ще има и среща с автора.
20:00 – 21:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъдат представени сборникът с разкази "Ной дава последни указания на животните" на Калин Терзийски и романът "Добавено лято" на Евгени Черепов (издателство "Сиела")

6 август 2012 г. (понеделник)

18:00 – 19:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център авторът на "Ачупая" и "Последна спирка Барселона" Валдана Мора, който прекоси океана и е в България, ще представи своите книги (издателство "Вакон").
19:00 ч. – в Арт салон, радио "Варна" Петър Денчев ще представи романа "Тихото слънце" (издателство "Жанет 45"). Той е автор и на сборника с разкази "Истории в минало време". "Тихото слънце" е роман експеримент. Роман за един глас, който оцелява след физическата смърт и разказва историята на човека, който преживява всички забрани през тялото си, гласи анотацията на книгата. Поетът и журналист Марин Бодаков за романа: "Майсторството на Петър Денчев е в способността му всеобхватно да опише и тълкува една метафизическа, а всъщност направо физическа заплаха. Тази прецизна политическа процедура на "Тихото слънце" обаче ни най-малко не снема напрежението в текста. Умът на Петър Денчев не облекчава никого. И това, което той предвещава като кошмар за цялото общество, е вече реалност във всеки един от нас. Стига да си отворим ушите, разбира се."

7 август 2012 г. (вторник)

19:00 ч. – в Арт салон, радио "Варна" Мирела Иванова представя поетичната книга "Любовите ни". Според авторката "Любовта е стихия и поне няколко пъти в живота си трябва да намерим кураж и да я пуснем да премине през нас. Да я възпеем. Затова е радостно, че издателство "Жанет 45" направи това красиво издание на антологията ми."

8 август 2012 г. (сряда)

18:00 – 19:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата "През годините" от Розмари Стателова (издателство към БАН)
19:00 – 20:00 ч. – пред Фестивалния и конгресен център ще бъде представен българският отговор на "Здрач" и "Дневниците на вампира" – Александрина Железова и романите й "Душа" и "Кръв" (издателство "Персей"). Ще има среща с авторката.