Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Научете как да общувате успешно с аутистите, за да помогнете за интеграцията им в обществото

През последните две десетилетия в западната психология се утвърждава мнението, че аутистите не развиват така нареченото умение "да четат мисли", да предугаждат това, което другите мислят, вярват или искат, да разбират намеренията на околните. Липсата на това умение при аутистите обяснява, защо те са незаинтересовани от комуникацията с други хора и защо изпитват затруднения с различни комуникационни методи.

По повод на втори април, Международния ден на аутизма, ние от БГкнига се присъединяваме към усилията за повишаване на информираността и за интеграция на децата и възрастните от аутистичният спектър към обществото.

Предлагаме ви няколко лесни стъпки книгата от Джонатан Леви "Децата аутисти. Десет неща, които можем да направим още сега, за да помогнем на детето с аутизъм.". Надяваме се, че те ще ви помогнат да общувате по-добре и да разберете хората със симптоми от аутистичния спектър. Бъдете техни приятели, защото те имат нужда от това.

1. Реагирайте спокойно при агресивно поведение.

Как точно реагирате на поведението на детето аутист може да се окаже ключово за възстановяване на спокойствето и ще ви върне контрола над ситуацията. Покажете, че чрез плач и агресия човек не може да постига това което иска. Дайте пример с мила дума и усмивка- ключове които отвярят много врати.

2. Направете визуалния контакт приоритет.

Без значение дали общувате с възрастен аутист или с дете, опитайте се да напрвите визуалния контакт приоритет в общуването. Така ще демонстирарате един от ключовите елементи на качествената комуникация.

3. Включете се в повтарящите действия. Т

Така ще имате мощен инструмент, чрез който да влезете в света на аутиста и да внедрите важни за вас действия в ежедневната рутина.

4. Променете начина, по който реагирате на плача при децата аутисти.

Чрез реакцията си на плача повечето хора дават на децата си повод те да плачат отново. Така им показваме, че чрез плач могат да постигнт бързо и лесно това което са наумили. Докажете на децата, че има други, по-приятни и по-ефективни методи да поискат и да получат това, което желаят.

5. Дайте повече контрол над ситуацията в ръцете на аутиста.

Повечето аутисти страдат от това, че непрекъснато им се казва каво Не трябва или трябва да правят. Оставете те да вземат решението по различни въпроси, като така направите общуването по-интерактивно и интересно за тях.

6. Обърнете внимание на своите чувства.

Един от най-важните фактори, които влияят на общуването ни с аутистите е начинът, по който ние се чувстваме. Не крийте чувствата си, а открийте истинските причини за това защо се чувствате зле. Така ще разберете, че причините не са в аутиста, а в други неща.

7. Работете и общувайте с аутиста в спокойна и изолирана обстановка.

Разберете кои са трите оснвни фактора за успешно образование на деца и възрастни от аутистичния спектър.

8. Бъдете забавни и динамични.

Ентусиазмът е мощно средство, което може да действа заразително.

9. Обърнете внимание на речта.

Дайте личен пример за правилно изразяване. Слушайте и покажете на детето силата на езика при общуването като реагирате на всичко, което то казва. Не допускайте аутистът да повтаря като ехо това, което казвате.

10. Обърнете внимание на хранененето при аутистите.

При повечето аутисти приемът на твърде много захар и тестени изделия е проблем. Поднасяйте здравословната храна по инрересен и забавен начин и я консумирайте заедно.

Помнете, аутистът е различен от другите хора, всички услилия да го направите като тях са излишни. Не прахосвайте времето и енергията си, които може да използвате за да научите аутиста на неща като зрителния контакт и използването на подходящи думи, които са важни и позлезни за него.