Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Науката срещу агресивното невежество- истината за гроба на Левски разкрита в книга

      През месец януари 2013 г. Издателска къща Гутенберг представи новата си книга “Науката срещу агресивното невежество. Погребан ли е Апостола на свободата в църквата “Св. Петка Самарджийска”?” В нея авторите представят факти, свързани с разкопките около църквата, които разобличават някои съвременни хипотези, свързани с гроба на Васил Левски.Автор на книгата е историка Румен Овчаров, който опровергава теорията, за това къде е погребан Васил Левски.
Книгата предизвика големи дискусии и спорове сред учените и историците в България. Опровержението на теорията на Николай Хайтов среща и поддръжници и противници сред обществото.
      Подплатена с факти, снимки, документи и проучвания, теорията на проф. Овчаров разкрива някои неизвестни факти около погребението на Апостола на Свободата. Авторите посочват конкретни доводи срещу агресивно налаганата от покойния вече писател Николай Хайтов теза, че костите на Васил Левски са били погребани под олтара на храма "Св. Петка Самарджийска" пред столичния ЦУМ. "Желанието да се установи гробът на Апостола е патриотично, но трябва да се знае истината. Истината защо се стигна до неприятния момент хората, почитащи Апостола, да се покланят и да поставят цветя пред неизвестен ранновизантийски гроб", коментира пред "Труд" проф. Овчаров.
Учените се надяват да поставят точка на 28-годишния си спор, предизвикан от иначе уважавания от тях писател.
       Книгата "Науката срещу агресивното невежество" може да поръчате тук.