Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

За първи път българските деца избират своята любима книга

С онлайн-гласуване за пръв път в България децата ще са журито, което ще избере най-добрата детска книга у нас. Тази възможност им дава наградата „Бисерче вълшебно“ 2013, чието гласуване стартира на 20.03.2013 г. Тя е организирана от сайта Детски книги (www.detskiknigi.com) по случай Международния ден на детската книга 2. април. Конкурсът е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“. 

Номинацията на БГкнига за първия по рода си конкурс у нас е Книга за татковци, известна сред читателите и като "Невероятните приключения на Унки Марлюнки".

Подобен проект не е осъществяван до момента в България, а целите му са  да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.
Желанието на организаторите на наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е да срещнат българските деца с новите книжни заглавия, отговарящи на техните интереси, и да насърчат активното четене сред тях. С подкрепата на българските учители и библиотекари подобна мисия е напълно възможна.
Механизмите за участие в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 са прости: всяко дете на възраст от 7 до 14 години има възможността да гласува онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2012 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Когато направи своя избор от номинираните заглавия, всеки участник гласува онлайн в периода 20.03.2013 – 15.04.2013 г. и има правото само на един глас. 
Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21.04.2013 г. по време на Празника на детската книга в София. За своя принос към избора на най-добрата книга всяко от включилите се в гласуването деца ще получава почетна грамота. Две от тях, гласували във всяка възрастова категория, ще получат и голяма награда – комплект книги и велосипед. На още четирима участници ще бъдат връчени книги със специални послания от български издатели.
Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие ще откриете в специално създадения сайт: www.biserche.com.
Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 се провежда с подкрепата на МОМН, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична община, Столична библиотека, Детски отдела на Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национален център за безопасен интернет и с медийното партньорство на „Аз чета“.