Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Рицар на книгата 2013: хората на книгата и техните награди

През 1995 година ЮНЕСКО утвърждава двадесет и трети април за Световен ден на книгата и авторското право. Организацията се старае да насърчи четенето във време, когато електронните технологии навлизат стремглаво. Денят, обединяващ хората на книгата, бе отбелязан и тази година с поредица от културни събития. Едно от най-очакваните бе раздаването на наградите "Рицар на книгата", което се проведе в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”.

Водещ беше Андрей Захариев, познат на зрителите от "Денят започва в библиотеката" по БНТ. Неговите откриващи думи изиграха ролята и на ретроспекция по отношение историята на наградите. На 23 април 2004 година издателство "Сиела" организира първото награждаване. Освен Денят на книгата, за избора на датата има и една по-романтична причина. Стар каталонски обичай повелява на този ден кавалерите да поднасят роза на своите възлюбени. Дамите от своя страна отвръщат на жеста, подарявайки книга. През 2006 година "Сиела" предоставя правата за събитието на Асоциация "Българска книга". А целта на наградите остава винаги една и съща - да се изрази признателността на обществото към хората на книгата.

Директорът на библиотеката проф. Боряна Христова приветства присъстващите с думите: "Националната библиотека е естествено място за книжните рицари". Официални гости на събитието бяха и заместник-министърът на културата проф. Мила Сантова и заместник-председателят на Асоциация "Българска книга" Василка Ванчева, която сподели за успеха на наскоро завършилата кампания "Походът на книгите".

Наградите "Рицар на книгата" се раздават в четири категории, три от които обхващат различните видове медии, докато четвъртата е за цялостен принос.

Категория "Журналист от електронни медии - радио и телевизия"

Номинирани бяха:

- Бойко Василев - главен редактор на „Актуални програми“ в БНТ и водещ на предаването „Панорама“;
- Георги Ангелов - водещ на „Денят започва с култура“ по БНТ;
- Геoрги Коритаров - водещ на предаването „Свободна зона“ по ТВ+;
- Савелина Савова - автор и водещ на предаването „Хоризонт до обед“ по „Хоризонт“;
- Светлана Дичева - водещ на предаването „Графити по въздуха“ по „Хоризонт“;
- радио „Бинар“.

Наградата бе присъдена на Георги Ангелов, който освен като водещ има принос в областта на книгоиздаването и като редактор и преподавател. По негови думи рицарството означава вярност и духовно благородство. "Постигнах първото, остава ми второто", добави той.

Категория "Журналист от печатни медии - вестници и списания"

Асоциация "Българска книга" излъчи следните имена:

- Вилиана Семерджиева - отдел „Култура“ на вестник „Дума“;
- Елеонора Гаджева - главен редактор на списание „За хората“;
- Людмила Габровска - вестник „Монитор“;
- Мила Вачева - ръководител на отдел „Култура”, вестник „24 часа”;
- вестник „Преса“;
- списание „Тема“.
Поради невъзможност Людмила Габровска да присъства лично, нейния приз прие Елена Кръстева. Това е второто рицарско отличие за госпожа Габровска, като първото е от 2005 година.

Категория "Журналист от базирана в интернет медия"

Номинирани бяха:

- Антон Гърдев от filibe.com;
- Валентина Стоева от detskiknigi.com;
- Евгения Гигова от actualno.com;
- Александър Кръстев от azcheta.com;
- http://actualno.com.

Бурни аплодисменти съпроводиха получаването на наградата от Александър Кръстев. Само минути след това из социалните мрежи вече имаше публикации, които му честитят.

Категория "Политик/общественик с принос за развитието на бранша през 2012 година"

Тук предварително обявени предложения нямаше. Рицарската статуетка бе връчена на варненския заместник-кмет по въпросите на образованието Калинка Попстефанова, която е университетски преподавател и преводач. Тя сподели радостта си, че една награда може да отиде и в администрацията на даден град. Варна е мястото, където е проведено първото Изложение на книгата. През 2007 година градът е домакин и на първата Алея на книгата в България. "Без книги няма да оцелеем", завърши речта си г-жа Попстефанова.

Церемонията по връчването събра голяма част от хората, чийто професионален, а най-често и личен живот е неразривно свързан с книгите. Книгоиздатели и журналисти общуваха оживено както преди, така и след края на награждаването. А на финала водещият покани всички присъстващи да споделят заедно по чаша вино, "не от Каталония за съжаление".