Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Алтернативни тела на книгата

Едно от събитията, с които Факултетът по журналистика и масова комуникация към Софийския университет отбеляза Международния ден на книгата и авторското право, е експозицията с интригуващо име „Алтернативни тела на книгата“. За съжаление, кратко бе времето, в което тя можеше да бъде разгледана – само на 23 април от 09,00 до 19,00 часа.

Творческите проекти, включени в изложбата, са дело на студенти от специалността „Книгоиздаване“ и от магистърската програма „Креативна комуникация“. Главен ръководител и организатор е доцент д-р Милена Цветкова – преподавател по дисциплините „Книгата като медия“ и „Съвременно световно книгоиздаване“ и "Теория на четенето" във ФЖМК. Още при влизането ни във факултета, тя ни посрещна с широка усмивка и изрази голямото си желание да заснемем изложените творби. А букетът в ръката й бе в унисон със старата каталонска традиция на 23 април освен книги да са подаряват и рози.

Експозицията включва около 40 произведения, всяко от които се отличава с уникалността си. Много от творците са решили да избягат от строгостта на кодексовата форма на книгата, безспорно предпочитан е разчупеният външен вид. Така например книга, чието съдържание е посветено на ябълките, е изработена във формата на ябълка.

Какви са основните мотиви?

Студентите често избират да свържат творческата си концепция с любим музикален стил или изпълнител, като преобладаващо място заемат рок-ориентираните стилове. Докато разглеждаме изложеното, се натъкваме на книга за хард рока; на малка книжка, чиято корица е снимка на Васко Кръпката; на албум, посветен на Pink.

Друга основна тематика - навлизането на електронните технологии и ролята на глобалната мрежа за развитието на книгоиздаването, е представена чрез книга-лаптоп и книга, оформена като логото на Facebook. Засегната е и още една характерна черта на консуматорската ни епоха - преднамереното прилагане на интелектуален натиск. На стъпалото на елегантна дамска обувка е залепена изрезка от вестник, а тънкият висок ток се забива в човешки мозък. Няколко от произведенията пък са маски – намек, че външният вид на книгата невинаги представя всичко, заложено у нея.

В две от творбите присъства мотивът за уюта и покоя, които всяко интересно четиво носи. Книжното тяло в единия от случаите приема формата на възглавница, а в другия - на цял комплект спално бельо. Авторката на своеобразната "спалня" споделя, че доцент Цветкова е помагала всеотдайно за успешната разработка на цялостната концепция.

Не на последно място, в много от проектите по един или друг начин се изразява връзката с природата. Във вътрешността на една от книгите е „засадена“ зелена трева, корицата на друга представлява свежа полянка, из която лазят калинки, погледът попада и на книга, оформена като дърво.

„Алтернативни тела на книгата“ представя креативния поглед на множество млади творци. Интересно е как по различен начин в проектите им са изобразени сходните усещания, пораждащи се у всеки любител на книгата. На всички, които не са имали възможност да разгледат, можем само да пожелаем скоро експозицията да бъде изложена за посетители отново.