Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Победителите в БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНО 2015 г.

Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор” на Луис Карол, „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” на Джан Бърчет и Сара Воглър и “Сняг вали” на Джон Грийн, Морийн Джонсън и Лорън Миракъл спечелиха вота на българските деца в Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015. Официалната церемония, на която бяха обявени призьорите в трите възрастови категории, се състоя на 22 април в галерия Credo Bonum след гласуване на 3881 деца от цялата страна.
В категорията “Откриватели“, в която гласуват децата на възраст от 6 до 8 години, със 132 гласа победител стана „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор” на Луис Карол (изд. Лабиринт). Второто място с 90 гласа е за “Азбучни гатанки” с автор Любомир Николов (изд. Софтпрес), следвана от “Боско: Елфите” (изд. ФЮТ) с 89 гласа.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) 138 читателски гласа събра „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” и те се оказаха достатъчни за първото място. 128 деца са оценили достойнствата на “Двете Кралства: Разкази за гласовете на Щастието” на Катя Антонова (изд. Рибка), с което й отреждат второто място в категорията. Третото място пък се поделя от “Детективите Агата и Лари: Престъпление в Айфеловата кула” и “SOS Животни в беда: Спасяването на болните кученца” (и двете на изд. ФЮТ) с по 123 гласа.

В категорията за най-големите читатели - „Майстори“ (12-15 г.), за пръв път книгата победител не е с автор Рик Риърдън. Тийнейджърите предпочетоха “Сняг вали” (изд. Егмонт България), която получи 75 гласа. Второто място остана за Риърдън и “Героите на Олимп: Кръвта на Олимп” (изд. Егмонт България) с 66 гласа, а 40 гласа отредиха третото място за “Младият Шерлок Холмс: Облакът на смъртта” (изд. Ибис).

Специални поощрителни грамоти и нов вид статуетки получиха и трите книги номинирани в незадължителната за гласуване категорията „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“ - “Малката Божана в подводния свят” (ИК Жанет 45), “Последната игра. Поканата” (изд. Егмонт България) и “Сън в лятна нощ” (изд. ЕМАС).
 Книгата “Градът на скейтбордовете: Слончето от цирка” на издателство EcoKids получи награда “Избор на бъдещите читатели с мнение” под формата на позлатена бебешка лъжичка и грамота. Тази награда бе връчена поради големия интерес на децата под 6 години да подкрепят любимата си книжка. В специална отделна форма за гласуване 326 бъдещи читатели дадоха своя вот, а от тях 204 гласа бяха тъкмо за героите на Мария Мартин.
С обявяването на победителите кампанията за наградата обаче не приключва - всички деца са поканени да се включат в детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ на 26 април 2015 г. от 11:30 часа в Bulgaria Mall (ниво +1) в София. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите, а в края на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, които ще получат специални награди – изненади от основния спонсор на кампанията Da Vinci Learning, електронен четец от „Детски Дневник“, подаръци от Ozone.bg, книжарници Orange Center и „Игрите на ГоГо“, комплекти с книги, както и още допълнителни изненади. Всички деца от София, дали своя вот за любима книга, както и посетителите на детския празник, ще могат да се включат и в отделна тематична томбола с награди, осигурени от Bulgaria Mall.

В галерия Credo Bonum до 27 април всички любители на детското четене може да разгледат и изложба с рисунките на учениците от НУИИ “Илия Петров” - София на тема “Чети и мечтай”, които станаха основи за плакатите на “Бисерче вълшебно” 2015.

Снимка от събитието: Георги Казаков