Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Може ли историята на България да бъде забавна? Един текст за образователните игри, хайдушките мустаци и още нещо

Често се говори за българския мързел, за липсата на възпитание и за склонността ни към тарикатлъци. Безспорно имаме много трески за дялане. Същевременно, на фона на негативните ни проявления, едно не може да се отрече – в повечето от нас, българите, е залегнало родолюбието.
Природата, историята и фолклорът са нашето богатство. А желанието ни да покажем на децата си това отминало величие и да ги възпитаме да се гордеят, че са българи сякаш е неделима част от нас.
Умислени над тези въпроси, ние, от екипа на БГкнига, решихме да потърсим забавен начин да предадем знанието за България. Децата ни, като всички други, са на „ти“ с технологиите, знаят и могат всичко, растат с вярата, че животът е игра. Питайки се как да подходим към тях, решихме да предизвикаме вниманието им с провокация към тяхното любопитство и творческите им натури. Искаше ни се да погъделичкаме и детската суета.

Бегъл поглед над ежедневието ни е достатъчен, за да усетим огромните разлики между бита на българите, за който учим в училище, и нашето настояще. За децата вълнените чорапи, чергите и забрадките са моден и интериорен аксесоар, а мустаците – част от кампания за превенция на рака на простатата. Въпреки че ежедневието ни е пропито със символи от фолклора, историята сякаш отсъства от картината. Затова решихме да съберем и систематизираме поредица от любопитни факти, свързани с вещи и дейности от ежедневието, които са се ползвали в миналото, както и да направим паралели между къщите, семействата и живота на българите преди и сега. Избраната пътека към нашата публика се оказа правилната. Фолклорната максима, че колкото ти е по-голям мустака, толкова си по-юначен, се оказа смешна и лесно възприета от децата.

А те, децата, са освободени творци с размах. Знаехме, че да за да полетим заедно с тях, трябваше не просто да им покажем красотата на фолклора и нашата история, но и да съчетаем тази приказка с възможността за творчество и забава. Така се роди идеята за поредицата "Съкровищата на България": детски книжки за дорисуване и оцветяване, които съдържат стотици илюстрации на народни носии, шевици, елементи от тях, крепости и исторически места в България, предмети от бита. И всичко това, обогатено от редица любопитни факти.  
Видът на илюстрациите беше подложен на дълъг диспут в творческия екип на БГкнига. В крайна сметка решихме да оставим по-голяма свобода на децата - да дорисуват, да използват своята фантазия за създаване на детайли и сцени в контура на предложената рисунка. 

За да се почувстват малките творци пък важни, забелязани и оценени, решихме да насърчим споделянето на оцветените и нарисувани от тях творби. Колко се зарадвахме на първите писма, получени по пощата! Оказа се, че макар да е по-лесно по имейл, все пак децата (и техните родители) ни изпращат рисунките си в класически пощенски плик. И това ако не е приключение! Събираме рисунките и ги качваме в нашата фейсбук страница - за споделяне и коментари. Разбира се – има и награди, накъде без тях?


Ето така нашата идея да предизвикаме родолюбието в децата ни и може би донякъде и в нас 
самите, прерастна двуезичната поредица „Съкровищата на България“.
А дали името Царевец идва от цар или от царевица - оставяме на вас да откриете сами.Диана Бойчева - изпълнителен директор на БГкнига, майка на две деца и съпруга на родопчанин