Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Най-добрата причина за реинженеринг на книгоиздаването. Въпреки че предизвикателствата на електронната книга са нови, добре е, че отговорът на тези предизвикателства съществува.

Най-добрата причина за реинженеринг на издаването на книги.

От Дев Ганесан,
Президент и Главен изпълнителен директор на Аптара (Aptara)
Материалът е преведен от:
http://digitalbookworld.com/2010/the-best-reason-for-re-engineering-book-publishing/#axzz0kbNej6TB

превод: ezikoviprevodi.com

Съвременните задоволени потребители са лакоми дигитални всеядни същества, които "поглъщат" всички видове електронно съдържание – от новини в Twitter до клипове в YouTube, от приложения за iPhone до актуална информация във Facebook, от mp3 до електронни книги. Въпреки това традиционните издатели, в частност издателите на масови книги, не са подготвени да предложат на дигитално грамотната публика разнообразието от електронни продукти, от които тя се нуждае. Това е защото техните производствени процеси се основават на остарели практики за печатно книгоиздаване, които са твърде неадекватни, за да се справят със съвременните предизвикателства в тази област.

За да печелят, буквално казано, от новите дигитални пазари, издателите трябва да преосмислят начина, по който създават, управляват, публикуват и представят съдържание. Те трябва да реорганизират процесите си, за да осигурят по-голяма гъвкавост и да си гарантират устойчиво и ясно бъдеще. Те трябва да си представят производствения процес по нов начин, който да позволява свободно трансформиране на съдържанието – при желание – във всякакви нови формати, устройства и употреба, каквито пожелае потребителят, сега и в бъдеще.

Продължаването на модернизацията (ретрофит) на съществуващи работни процеси, базирани на печатни технологии е не само непрактично, твърде скъпо, изложено на грешки и ненужно сложно, но също така не е ефективна, гъвкава и устойчива бизнес практика. Фред Сайпорен (Fred Ciporen), бивш издател на Publishers Weekly, наскоро е споделил подобно отношение с промишлена група, подготвяща се за Зимната конференция на Американската библиотекарска асоциация.

За да станат устойчиви и издръжливи, издателите трябва да разпознаят недостатъците на това да започват всяко ново издателско предизвикателство от самото начало. Например обмислянето на проект за създаване на електронна книга в края на издателския жизнен цикъл изкуствено увеличава производствените разходи. Продължаването на тази практика е лишено от съществените ползи на дигитализацията. То обрича фирмата на миналото, на отказване от бъдещето и пренебрегване на търсенето на потребителя.

Освобождаването на съдържанието от форматиране и осигуряването на възможност за лесно предаване на съдържание към всяко устройство с каквато и да е платформа и във всеки формат – печатен, интернет-базиран или мобилен – не е нова идея. Различни организации правят това от години, като управляват силата на XML.

Време е традиционните издатели да последват новата тенденция – с фокусиран върху съдържанието подход, използващ първоначално публикуване в XML. Да се постигне това не е труден или разрушителен процес, за какъвто много издатели го считат. Например иновативният софтуер за създаване на хипертекст и мултимедийни приложения (т. нар. authoring tools) дава възможност да се създава съдържание в XML, като се използват интерфейси, не различаващи се от Microsoft Word. (XML е стандарт за свободно съдържание, който драстично намалява усилията, изисквани от издателските къщи, за да създават електронни книги – както и всеки друг тип съдържание. XML е разработен, за да помага на издателите да прекратят зависимостта на съдържанието от патентовани формати и специфични устройства. Съдържанието в XML може лесно да бъде пренастройвано за различни цели, използвано наново, споделяно, сортирано, обединявано с друго съдържание и автоматично обработвано, публикувано и предоставяно, често при поискване.)

“1000-та най-големи фирми в Америка според сп. „Fortune” възприемат XML не само защото е модерен и актуален, но защото по този начин те спестяват милиони долари и извличат големи ползи,” казва гуруто в управление на съдържанието Ан Рокли (Ann Rockley). “Това се възприема като конкурентно предимство; подход, разработен, за да помага на издателите да отговарят бързо както на новите бизнес възможности, така и на заплахите от конкуренцията.”

Отделите за техническа комуникация в космическата, автомобилната промишленост, производството, естествени науки, финансовия и издателския сектор използват издателски подход с първоначално XML-базирано съдържание, за да създават, публикуват и представят свой собствен вид книги: упътвания за конкретни продукти, наръчници, поддържащи интернет страници и системи за онлайн помощ от едно единствено хранилище на съдържание – всичко това благодарение на XML. Корпоративните отдели за обучение и университетите използват същите методи, за да разработват обучения по XML за конкретни длъжности, както и материали за електронно обучение. Някои издатели може да се изненада да научат, че техните организации вече прилагат този подход, за да създават вътрешнофирмена документация и обучителни материали.

Въпреки че са малко примерите за издатели, прилагащи работни процеси с първоначално използване на XML, по-долу са дадени два примера на издателски къщи на образователна литература, които мислят творчески и извличат ползи от това:

John Wiley & Sons е реорганизирала своя подход към издаването с появата на Wiley Custom Select, онлайн портал, който дава възможност на обучители и образователни дейци да създават свои собствени учебници. Училите подбират съдържанието, което искат измежду продуктите в библиотеката на Wiley, подреждат го по начин, какъвто искат, качват своето съдържание (ако искат да направят това) и с няколко натискания на мишката автоматично форматират, публикуват и представят съдържанието си в специално направена електронна книга. Всичко това става възможно благодарение на XML.

O’Reilly Media и Pearson Technology Group са обединили усилия, за да създадат Safari Books Online. Условието е било просто: събиране на най-добрите технически книги от водещи автори и издатели в дигитална библиотека „при поискване”, в която професионалистите от техническата сфера, дигиталните медии и творческите работници могат бързо и лесно да потърсят надеждни отговори на въпроси, касаещи конкретната им дейност. Съдържанието, свалено от Safari Books Online е оптимизирано за мобилни устройства, компютри или други възпроизвеждащи устройства, като много заглавия са достъпни като електронни книги. Всичко това става възможно също благодарение на XML.

“Изненадващо е, и в същото време е иронично, че издателите, и по-специално тези на масова литература, тепърва трябва да възприемат работни процеси, основаващи се или използващи първоначално XML,” казва Fred Ciporen. “Изненадващо, защото те могат най-много спечелят от реорганизирането на издателския си подход, а иронично, защото техните заглавия и продукти най-добре подхождат на такива работни процеси, повече от другите видове публикации.” Ползите за издателя – и читателя – са много, в това число:

    * По-кратко време за достигане до пазара
    * Неограничено удължаване на срока за продажба на продукта
    * По-добър и адекватен отговор на конкурентните заплахи и използване на новите възможности
    * Намаляване на разходите чрез по-ефективно използване на човешките и финансовите ресурси
    * Способност за автоматично комбиниране и представяне на различни видове съдържание при поискване
    * Гъвкавост при представяне на съдържанието в нови формати (за интернет, мобилен, социална среда, електронна книга) за включване в бързоразрастващите се мрежи за дистрибуция на електронни книги като Amazon.com, iTunes, app stores
    * Способност за бързо разработване на подобрени и привлекателни интерактивни практики за четене, които не са възможни при печатните продукти.

Независимо от типа издател, не може да се избегне съвременното основно правило: за да са конкурентни в дигиталната епоха, издателите трябва да разработят процес, който им дава възможност да извлекат максимална полза от разпространението на дигитално съдържание.

Въпреки че предизвикателствата на електронната книга са нови, добре е, че отговорът на тези предизвикателства съществува. Търговията е добре оборудвана с доказани многоканални, фокусирани върху съдържанието издателски подходи, които водят до значителни икономии на разходи и увеличена печалба.

Време е издателите на масови книги да се обърнат към работни процеси, базирани на XML. Това е най-добрата и единствена стратегия относно съдържанието, разработена за настоящето и бъдещето, която дава солидна основа за печелившо развитие на издателска дейност в дигиталната икономика.