Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Един автор столетник и неговият разказ за управлението на Тодор Живков

 Макар да работехме усилено по редакцията на научна монография за информационни системи в здравеопазването, в офиса на „Фабрика за книги“ започна обсъждането на още един интригуващ проект от областта на нехудожествената литература. Бяхме посетени от столетника Васил Вълчанов – капитан далечно плаване, прекарал целия си живот край кораби, по пристанища или в открито море.
   В средата на XX век г-н Вълчанов разработил и приложил на практика концепция за осъществяване на мащабно корабоплаване в България без нужда от налично начално финансиране. Дейността генерирала впечатляващи финансови резултати и бързо била възприета лично от Тодор Живков. След няколко години обаче Живков променил първоначалното си мнение и наредил ръководителите на иновативния проект да бъдат вкарани в затвора.
   Идеята на капитан Вълчанов бе да издаде книга със заглавие „Корабоплаване, което носеше милиони, разгромено от Тодор Живков“. Ръкописът, който ни представи, включваше пълно обяснение на концепцията, подробности около прилагането й, описание на причините за разгрома, както и разкази за престъпното отношение на държавните ръководители и мафията.
   Чакаше ни тежка работа, защото определихме обемът на книгата да е приблизително 350 страници. Васил Вълчанов изискваше от екипа ни изданието да излезе от печат до края на месец март, за да може да бъде представено на сбирка на професионалисти, участвали в дейностите, описани в книгата. Ограниченото време наложи да четем скоростно и същевременно внимателно коректурата на „Корабоплаване, което носеше милиони...“. Междувременно обмисляхме визията на обемното четиво. По-конкретно: трябваше да се съобразим с желанието на автора корицата да е решена в синьо и червено. Наша задача бе да предложим уместно съчетание на два така агресивни цвята.
   Отдъхнахме едва когато готовият тираж пристигна от печатницата в склада на „Фабрика за книги“. Бяхме повече от доволни, защото не само се вписахме в уговорените срокове, но и завършихме два дена по-рано. А в работата със самопубликуващи се автори коректното изпълнение на поетите задължения е винаги от първостепенно значение.